ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2013

Κυπαρισσία: Στο σκοτάδι είχε μείνει το κάστρο!

Στο σκοτάδι είχε μείνει το κάστρο της Κυπαρισσίας για περίπου 20 μέρες, καθώς είχε πέσει θύμα των "κυνηγών" χαλκού. 

Αν και τα χρήματα για την αποκατάσταση της βλάβης δεν ήταν πολλά, ο δήμος δεν μπορούσε να ανταποκριθεί και έτσι η οικονομική βοήθεια προήλθε από το Πρόγραμμα για την Προστασία και Ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας, οπότε και αποκαταστάθηκε το πρόβλημα.


Η πρόεδρος του Προγράμματος Τζίμα Ιμιρζιάδη τόνισε σχετικά με αυτή την παρέμβαση: 
"Το κάστρο της Κυπαρισσίας είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης μας και αποτελεί την πλέον ορατή απόδειξη της ιστορίας μας που αρχίζει από τους προϊστορικούς χρόνους. Η αξία του αντανακλάται και στην Παλιά Πόλη, η οποία όπως ξέρουμε είναι ανακηρυγμένος διατηρητέος οικισμός και ιστορικός τόπος και κατά ένα μεγάλο μέρος και αρχαιολογικός χώρος. Η Παλιά Πόλη είναι ό,τι πιο αξιοποιήσιμο διαθέτει η Κυπαρισσία, ακόμη και αυτά τα δύσκολα χρόνια και αυτό που χρειάζεται είναι αγάπη, φροντίδα και ευαισθησία από όλους, τους πολίτες, το δήμο, τους συλλόγους και τους φορείς.

Αφορμή για όλες αυτές τις σκέψεις είναι το γεγονός ότι το κάστρο τις τελευταίες 15-20 περίπου ημέρες είχε μείνει σκοτεινό, χωρίς το φωτισμό του, που τα τελευταία χρόνια ομορφαίνει τα βράδια μας. Θεωρώ ότι ο φωτισμός του κάστρου εκτός από την ομορφιά είναι απαραίτητος και για την ασφάλειά του και την προβολή του. Η  βλάβη αυτή δεν αντιμετωπίσθηκε από τον δήμο μας, λόγω των γνωστών οικονομικών δυσκολιών που υφίστανται όλοι οι δήμοι της χώρας. 

Η αποκατάσταση της βλάβης απαιτούσε ελάχιστα χρήματα και πολλή δουλειά από τους ηλεκτρολόγους του δήμου. Τα πραγματικά ελάχιστα χρήματα διέθεσε το Πρόγραμμα για την Προστασία και Ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας και το συνεργείο του δήμου αποκατέστησε τις φθορές, που όπως φάνηκε εκ των υστέρων οφείλονταν στις γνωστές δολιοφθορές των "κυνηγών" χαλκού. Κάνω έκκληση στον δήμο, την Αστυνομία και τους πολίτες να δραστηριοποιηθούν και να έχουν αυξημένη την προσοχή τους, ώστε να διαφυλάξουμε το κάστρο μας από παρόμοιες μελλοντικές βιαιότητες".
ΠΗΓΗ Κ.Μπ. - ελευθερία
ΑΠΟ http://filiatranet.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη