ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2013

Τον Μάρτιο θα λειτουργήσουν τα πρώτα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης

Άμεσα ξεκινά η λειτουργία των πρώτων δημοτικών Κέντρων Δια Βίου Μάθησης, σε 15 δήμους της χώρας – μεταξύ των οποίων και η Θεσσαλονίκη – στα οποία οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα δωρεάν εκπαίδευσης και κατάρτισης σε δεξιότητες του ενδιαφέροντός τους που σχετίζονται παράλληλα με τις αναπτυξιακές και οικονομικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

Ήδη ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη το πρώτο από τα συνολικά 13 περιφερειακά σεμινάρια που θα υλοποιήσει μέχρι το τέλος του 2014 η γενική γραμματεία Δια Βίου Μάθησης (ΔΒΜ) γύρω από την ευρωπαϊκή ατζέντα για την εκπαίδευση
και κατάρτιση ενηλίκων.

Στόχος των σεμιναρίων αυτών είναι να ενημερωθεί το κοινό για τις αρχές και τους στόχους της εκπαίδευσης και κατάρτισης των ενηλίκων, αλλά και να δοθεί η ευκαιρία στους φορείς που ασχολούνται με αυτά τα θέματα να επικοινωνήσουν, να ανταλλάξουν απόψεις και γνώσεις για την επίτευξη των στόχων της ΔΒΜ που έχει θέσει η ΕΕ, αλλά και η χώρα μας.

Όπως ανακοίνωσε η γενική γραμματέας ΔΒΜ και εθνική συντονίστρια της ευρωπαϊκής ατζέντας για την κατάρτιση των ενηλίκων, Ελένη Καραντζόλα, αναφερόμενη στους στόχους του εθνικού σχεδίου για την ΔΒΜ, ήδη 121 καλλικρατικοί δήμοι έχουν ιδρύσει δικά τους Κέντρα εκπαίδευσης και κατάρτισης, και οι 15 πρώτοι (ανάμεσά τους και η Θεσσαλονίκη) έχουν ολοκληρώσει την ενημέρωση των στελεχών τους και επέλεξαν τους υπεύθυνους λειτουργίας τους και τους εκπαιδευτές. Μέσα στο Μάρτιο θα λειτουργήσουν τα πρώτα τμήματα, ενώ από τη νέα χρονιά (Σεπτέμβριος), θα είναι διαθέσιμο και το εκπαιδευτικό υλικό και θα εξεταστούν οι προτάσεις για προγράμματα που έχουν καταθέσει οι δήμοι. Πανελλαδικά, εκδήλωσαν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στην ίδρυση δημοτικών κέντρων ΔΒΜ 216 από τους 265 δήμους, τα οποία θα λειτουργήσουν με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Ο αριθμός των ωφελούμενων από προγράμματα ΔΒΜ από το ΕΣΠΑ υπολογίζεται στους 400.000, ωστόσο, ο αριθμός αυτός θα αναθεωρηθεί μέχρι το τέλος του 2015.

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ
ΑΠΟ http://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πέντε ελληνικά νησιά στην «πράσινη» λίστα της TUI από τις 17 Μαΐου

Γιάννης Πολίτης . 11/05/2021, 18:53 ...