ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Γαργαλιάνοι: σύσκεψη για την τουριστική προβολή της Τριφυλίας

Η ανάγκη σωστής οργάνωσης στην προβολή, υποδοχή και διαμονή των τουριστών στην περιοχή μας, με την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων προς αυτή την κατεύθυνση ήταν το αποτέλεσμα της χθεσινής σύσκεψης της Επιτροπής Τουριστικής προβολής της Τριφυλίας που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά μέσα στο 2013,στην Μπρίσκειο βιβλιοθήκη Γαργαλιάνων παρουσία του Δημάρχου Τριφυλίας Κώστα Κόλλια με κύριο αντικείμενο την συζήτηση και το σχέδιο δράσης του Δήμου Τριφυλίας για τον τουρισμό, την προβολή της περιοχής μας και την προώθηση των αγροτικών προϊόντων για το 2013.


Στην σύσκεψη συμμετείχαν............

ο Δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας, ο Αντιδήμαρχος Γαργαλιάνων Στάθης Ανδρινόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Τριφυλίας Γιάννης Φλιντίσης, ο Δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Τριφυλίας Γιώργος Σαμπαζιώτης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, ο Δημοτικός Σύμβουλος Καλλίνικος Κυριακουλόπουλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων και Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Τριφυλίας Κώστας Αγγελόπουλος, ο Γενικός Διευθυντής προορισμού της COSTA NAVARINO Γιώργος Χατζηιωσήφ, και ο Ιδιοκτήτης Τουριστικού Γραφείου Γιώργος Δασκαλάκης.

Όπως είπε στην εισήγηση του ο Αντιδήμαρχος Γαργαλιάνων Στάθης Ανδρινόπουλος, οι δυο πυλώνες ανάπτυξης της περιοχής μας είναι ο τουρισμός και η Γεωργία και σε αυτούς ο δήμος δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία.
Ανεξάρτητα από την οικονομική κατάσταση του Δήμου και της χώρας η περιοχή μας έχει καλούς οιωνούς για ανάπτυξη τουριστικά της Τριφυλίας.

Ο Ιδιοκτήτης τουριστικού γραφείου Γιώργος Δασκαλάκης είπε πως οι προτάσεις του κ. Ανδρινόπουλου είναι θετικές.
Επεσήμανε ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη στην σήμανση καθώς πολλοί τουρίστες έρχονται στην χώρα μας οδικώς με τα αυτοκίνητα τους και πρότεινε να υπάρχουν κάποια σημεία που θα λειτουργούν ως info spots όπου ο τουρίστας θα βρίσκει πληροφορίες ακόμα και τηλέφωνα καταλυμάτων.
Ζήτησε μια κοινή ποιότητα για όλους τους επιχειρηματίες που εμπλέκονται με τον Τουρισμό και από εκεί και μετά ο κάθε καταστηματάρχης να προσθέτει αξία την επιχείρηση του.
Τα παιδιά θα πρέπει να δουν τον τόπο τους ειδικά τώρα με την ανεργία που υπάρχει στην χώρα μας σαν τόπο επένδυσης. Να δουν τον τόπο τους ως το μέλλον τους.

Ο Γενικός Διευθυντής προορισμού της COSTA NAVARINO Γιώργος Χατζηιωσήφ είπε ότι υπάρχουν μερικά πράγματα στον νομό τα οποία είναι προβληματικά και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο πρόβλημα με τα κουνούπια που την περσινή περίοδο δημιούργησε παράπονα από τους πελάτες της COSTA NAVARINO.
Τα θέματα που έθεσε στην σύσκεψη ο κ. Χατζηιωσήφ ήταν το πρόβλημα με τον κατσίγερο που ρίχνουν στα ποτάμια την περίοδο της σύνθλιψης του Ελαιοκάρπου, τα κουνούπια, την σήμανση την καθαριότητα, τον διχασμό των ξενοδόχων της Μεσσηνίας και την βασική αρτηρία που συνδέει Κυπαρισσία με Πύλο δεν υπάρχει.
Οι επισκέπτες όσο ωραία και αν είναι η περιοχή, χαρακτηρίζει την περιοχή.
Εξέφρασε την πεποίθηση του ότι φέτος αναμένεται αύξηση κατά 30% σε τουριστική κίνηση.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων και ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων Τριφυλίας Κώστας Αγγελόπουλος αναφέρθηκε στην έλλειψη ιστοσελίδας του Δήμου Τριφυλίας η οποία θα βοηθήσει στην τουριστική προβολή της περιοχής, και ανέφερε ότι η συνεδρίαση της επιτροπής έπρεπε να γίνει Σεπτέμβρη με Οκτώβρη, γιατί τώρα όλα έχουν τελειώσει. Και έθεσε πρόταση να αποφασιστεί αν θα υπάρξει παρουσία σε εκθέσεις Τουριστικών προορισμών.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος Τριφυλίας Γιώργος Σαμπαζιώτης είπε ότι θα πρέπει να δούμε τις δυνατότητες του Δήμου όχι μόνο οικονομικά αλλά και θεσμικά για την τουριστική προβολή του Δήμου.
Πρότεινε να γίνουν κάποια σεμινάρια πάνω στις παρεχόμενες υπηρεσίες τα οποία θα αποδώσουν την επόμενη χρονιά.
Χαρακτήρισε την COSTA NAVARINO ως δώρο εξ ουρανού και πρέπει να εκμεταλλευτεί ο Δήμος και να υπάρξουν συνεργασίες ανάμεσα στις δυο πλευρές.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος είπε ότι ο χρόνος μετάβασης από Αθήνα στην περιοχή μας είναι δυο ώρες.
Επεσήμανε ότι η Επιτροπή ξεκίνησε με 10 μήνες καθυστέρηση. Πρέπει τόνισε να ξεκινούν οι συζητήσεις με το που τελειώνει η σαιζόν.
Επεσήμανε την έλλειψη καλωσορίσματος στον ξένο και πρότεινε να γίνουν σεμινάρια ως προς αυτήν την κατεύθυνση.
Πρότεινε να μεταφερθεί το υπουργείο Τουρισμού απέναντι από το Αρχαιολογικό Μουσείο και στην αίθουσα στο ισόγειο να μπουν και οι 52 νομοί της χώρας με 52 κοπέλες που αν ξέρουν να δώσουν πληροφορίες για Τουρισμό πολιτισμό και με τον τρόπο αυτό να κατευθύνουν τους τουρίστες στην περιοχή μας.
Έθεσε σαν πρωτεύον ζήτημα την καθαριότητα, την αναβάθμιση του λιμανιού, την επαναλειτουργία του τρένου, ενώ εξέφρασε την αγανάκτηση του για τον φραγμό στην ανάπτυξη της περιοχής που επιβάλει μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση (Μ.Κ.Ο.)
Συνυπήρξαμε, συνυπάρχουμε και θα συνυπάρχουμε με την χελώνα καρέτα καρέτα. Μπορούμε να δείξουμε στους τουρίστες τις φωλιές της Χελώνας. Να δουν ότι στην περιοχή μας υπάρχει η Χελώνα καρέτα καρέτα.

Ο Αντιδήμαρχος Τριφυλίας Γιάννης Φλιντίσης είπε ότι σαν χώρα δεν αναδείξαμε σωστά αυτά που διαθέτουμε. Τουριστικό προϊόν και Αγροτικό τομέα.

Ο Αντιδήμαρχος Γαργαλιάνων Στάθης Ανδρινόπουλος είπε ότι ακούστηκαν πολλά χρήσιμα και χρήσιμες προτάσεις και τόνισε ότι η Περιφέρεια και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης βλέπει την Πελοπόννησο ως προορισμό. Και αυτό φάνηκε από την εκδήλωση που παρουσιάστηκε στο Μέγαρο μουσικής Αθηνών.

Ο Δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας ανέφερε ότι έχουμε βάλει ψηλά τον πήχη αλλά περνάμε από κάτω.
Τα σχεδία τουριστικού σχεδιασμού , ανάπτυξης και προβολής της περιοχής μένουν μόνο μεγαλεπίβολα.
Τουριστικό σχεδιασμό κάνει το κεντρικό κράτος.
Έγινε μια προσπάθεια προβολής της Πελοποννήσου στο Μέγαρο μουσικής και όλα αυτά θα πρέπει να τα στηρίξουμε για να προβληθεί η Μεσσηνία.
Η Τριφυλία σε σχέση με την Πυλία Τουριστικά είναι πολύ κάτω. Κάτι το όνομα Πύλος, κάτι το Ναυαρίνο κάτι οι ναυμαχίες τα κάστρα κλπ κλπ τραβούν τους ξένους προς αυτά τα μέρη.


ΑΠΟ http://filiatranews.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΒΑΖΟΥ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΗΣ, (ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ - ΗΧΗΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ)

Ένας φόνος που δεν έγινε, προστέθηκε σε μια σκευωρία που είχε αρχίσει πριν λίγα χρόνια.