ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο, 9 Φεβρουαρίου 2013

Άλκης Ξύγκας: "Ο Βιολογικός των Φιλιατρών είναι ο καλύτερος της Πελοποννήσου"

Πρώτη δημισίευση Πέμπτη, 7 Φεβρουαρίου 2013 | 13:00

Ο πρώην Δήμαρχος Φιλιατρών Άλκης Ξύγκας, μίλησε σήμερα στον Παναγιώτη Χριστοδούλου και την εκπομπή "Χωρίς Μάσκες", για τα όσα ακούγονται και γράφονται το τελευταίο διάστημα για την λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού της πόλης μας.

Ο Βιολογικός των Φιλιατρών τόνισε ότι δεν συντηρήθηκε από τον σημερινό Δήμο Τριφυλίας και σε συνδυασμό με τον υπερβολικό όγκο των υδάτων παρουσίασε προβλήματα με αποτέλεσμα να μην λειτουργεί το αντλιοστάσιο, διότι όπως κάθε εργοστάσιο έτσι και αυτό χρειάζεται συντήρηση.

Καλεί όλους τους Φιλιατρινούς να επισκεφθούν τον Βιολογικό των Φιλιατρών και να ενημερωθούν από τους ειδικούς για την κατάστασή του και τον τρόπο λειτουργίας του. Εάν επανέλθει η αντλία, προκαλώ τον οποιονδήποτε να έρθει και να πάρει δείγματα και να μας πει αν υπάρχει καλύτερος Βιολογικός από αυτόν των Φιλιατρών και το λέω υπεύθυνα. 

Επίσης εξήγησε ότι το 1993 που ξεκίνησε το έργο από την Περιφέρεια Πελοποννήσου η οποία ήταν υπεύθυνη για την εκτέλεση του έργου, δεν απαιτείτο Άδεια Περιβαντολογικών Απαλλαγών.

Όσο για τον φάκελο του έργου, που ο σημερινός Δήμος Τριφυλίας δεν βρίσκει, ανέφερε ότι βρίσκεται στον φορέα δημιουργίας και εκτέλεσης του έργου που ήταν η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Περισσότερα στο http://filiatranet.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΕΝΕΤΙΚΟΥ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟΥ ΜΑΣ

Δείτε το εσωτερικό του υδραγωγείου μας, όπως το τράβηξαν οι σπηλαιολόγοΙ