ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Βγαίνουν στο δρόμο τα τρακτέρ των αγροτών στα Φιλιατρά

Να βγάλουν τα τρακτέρ τους στους δρόμους αποφάσισαν οι αγρότες των Φιλιατρών σε ανοιχτή συνέλευση που πραγματοποίησαν το βράδυ της Πέμπτης στο Φουρναράκειο Πνευματικό Κέντρο. Οι αγρότες, αφού συζήτησαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τους, για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο και τα οποία χαρακτηρίστηκαν «αστεία», αλλά και για το γενικότερο κλίμα των κινητοποιήσεων που υπάρχει σε όλη την χώρα από συναδέλφους τους.
Αποφάσισαν λοιπόν από το πρωί του Σαββάτου στις 9 η ώρα να βγάλουν τα τρακτέρ στους δρόμους και να τα παρατάξουν στα πλαϊνά του δρόμου στη βόρεια είσοδο της πόλης, ξεκαθάρισαν ότι
δεν σκοπεύουν να προχωρήσουν σε κλείσιμο δρόμων, αλλά θα βρίσκονται σε επικοινωνία με συναδέλφους του τόσο στην περιοχή της Μεσσηνίας όσο και σε όλη τη χώρα, για την εξέλιξη των κινητοποιήσεών τους. Παράλληλα κατέληξαν σε ένα ψήφισμα, ενώ καθώς το Σαββατοκύριακο την πόλη τους θα την επισκεφθεί πλήθος κόσμου λόγω του εορτασμού του πολιούχου της Αγίου Χαραλάμπους, θα μοιράζουν το ψήφισμα αυτό με τα αιτήματά τους στον διερχόμενο κόσμο ώστε να γνωστοποιούν τα προβλήματά τους.
Αναφερόμενος στις αποφάσεις τους ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών Γιώργος Αλεξανδρόπουλος επισήμανε: 
«Μαζευτήκαμε εδώ, αν και περιμέναμε περισσότερους συναδέλφους, να συζητήσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν. Τα αιτήματά μας είναι κοινά με όλους τους αγρότες της Ελλάδας και έχουν να κάνουν με το κόστος παραγωγής που είναι τεράστιο, το κόστος ρεύματος, το κόστος στα θερμοκήπια που ο ετήσιος τζίρος είναι 25 εκ. ευρώ στην περιοχή. Αναρωτιόμαστε πόσο ΦΠΑ εισπράττει το κράτος αλλά δεν μας υπολογίζει και θα φτάσουμε στο σημείο να μην μπορούμε να καλλιεργήσουμε. Επίσης χρειάζεται έλεγχος της αγοράς. Συζητήσαμε για τα καρτέλ που υπάρχουν, για το μητρώο εμπόρων που έχει ψηφιστεί τον Απρίλιο του 2011 και δεν εφαρμόστηκε ποτέ, και είναι και το συνταξιοδοτικό που ο αγρότης πάντα ήταν στο τελευταίο σκαλοπάτι. Υπάρχουν ακόμη πολλά επιμέρους προβλήματα.
Αποφασίσαμε να βγάλουμε τα τρακτέρ στους δρόμους, όχι να κλείσουμε δρόμους. Το Σάββατο στις 9 το πρωί θα μαζέψουμε τα τρακτέρ στη βόρεια είσοδο της πόλης και θα βάλουμε τα τρακτέρ αριστερά και δεξιά του δρόμου. Καλούμε όλους τους αγρότες της περιοχής μας να φέρουν έστω ένα μηχάνημα, να δείξουμε ότι η περιοχή μας έχει πολλά προβλήματα, να τα αναδείξουμε, να καταλάβει η Πολιτεία τι γίνεται σε αυτή την περιοχή».

Η ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Οι αγωνίες και οι προβληματισμοί των αγροτών εκφράστηκαν έντονα στην συνέλευση που πραγματοποίησαν οι αγρότες. Ο Βαγγέλης Γιαννόπουλος σημείωσε πως τα προβλήματα των αγροτών είναι ίδια με όλους για αυτό και πρέπει να αντιδράσουν - αντιδράσεις που δεν θα έχουν κλείσιμο δρόμων για να στρέψουν τις άλλες κοινωνικές ομάδες εναντίον τους, ενώ σημείωσε ότι η αγροτική δύναμη της περιοχής είναι μεγάλη και πρέπει να ξεσηκωθεί. 
Ο Βασίλης Σπυρόπουλος επισήμανε ότι πρέπει να χτυπήσουν το μυοκάρδιο του προβλήματος που δεν είναι άλλο από την Ε.Ε. και τις πολιτικές της «οι οποίες μας έχουν οδηγήσει στο μνημόνιο και σε όλα αυτά τα προβλήματα».
Την ανάγκη να μαζευτούν όλοι οι αγρότες με τα τρακτέρ και να τα παρατάξουν στην άκρη του δρόμου επισήμανε ο Γιάννης Λικουνός.
Ο Τέλης Κανναβός επισήμανε ότι ο αγώνας των αγροτών πρέπει να είναι συνεχής και  να μην συσπειρώνονται μόνο όταν υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα ή όταν πρόκειται να δοθούν αποζημιώσεις, αφού καθημερινά χάνουν ένα μέρος τους εισοδήματος του. Χαρακτήρισε «σαχλές» τις προτάσεις του υπουργείου και ζήτησε μηδενικό ΦΠΑ.
Να υπάρξει κινητοποίηση αλλά και συγχρονισμός με τους αγρότες των γύρω περιοχών της Μεσσηνίας πρότεινε ο Κώστας Σαράντος υπογραμμίζοντας ότι δεν θα πρέπει να κλείσουν τους δρόμους αλλά να τους ανοίξουν, ανοίγοντας τα διόδια.
Για την ανάγκη συσπείρωσης και συνεννόησης των αγροτών σε όλα τα επίπεδα μίλησε ο Αγγελος Κοροβλήλας, και ειδικά σε ό,τι αφορά την παραγωγή και εμπορία των προϊόντων τους, ώστε να μπορούν να έχουν μέλλον στις αγορές, καθώς σε διαφορετική περίπτωση έχουν τελειώσει.

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ

Στο ψήφισμα που κατέληξαν οι αγρότες των Φιλιατρών αναφέρουν μεταξύ άλλων: 
«Αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε στις πανελλαδικές αγροτικές κινητοποιήσεις. Με τον τρόπο αυτό βάζουμε και το δικό μας μικρό λιθαράκι στον δίκαιο και ζωογόνο αγώνα. Επίσης βάζουμε και τη δική μας άποψη, η οποία πιστεύουμε ότι ταυτίζεται με την αντικειμενική αιτία του αγροτικού προβλήματος. Η οποία δεν είναι μόνο το ακριβό πετρέλαιο, ούτε το ακριβό ρεύμα (όχι πως δεν είναι αυτά προβλήματα που επηρεάζουν το κόστος παραγωγής).
Το κύριο πρόβλημα όλων των ανθρώπων που καλλιεργούν τη γη της πατρίδας μας και σήμερα είναι στα όρια της φτώχειας και της μιζέριας είναι η Κοινή Αγροτική Πολιτική.
Τα αιτήματα μας είναι δίκαια και λογικά:
1) Μείωση του κόστους παραγωγής (φυτοφάρμακα - υλικά συσκευασίας - σπορόφυτα - πλαστικά κάλυψης - ρεύμα - πετρέλαιο - ΦΠΑ κ.λπ. εφόδια).
2) Ελεγχος αγοράς (διακίνηση προϊόντων, ελληνοποιήσεις, υγειονομικός έλεγχος υποχρεωτικά), εφαρμογή του Μητρώου Εμπόρων.
3) Σύνταξη στους Αγρότες στα 65 και στις αγρότισσες στα 60.
4) Οχι στο νυχτερινό ρεύμα για τους αγρότες (για τα θερμοκήπια είναι καταστροφικό λόγω ασθενειών που αναπτύσσονται και απάνθρωπο για τους καλλιεργητές).
Εχει και η αγροτιά και στομάχι και καρδιά.
Το Σάββατο 9-2-2013 θα συγκεντρώσουμε τα τρακτέρ στην βόρεια είσοδο της πόλης (κατάστημα Π. Τσαφαρά).
Καλούνται όλοι οι αγρότες να φέρουν τα μηχανήματά τους στον συγκεκριμένο χώρο».

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.