ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2013

Κυπαρισσία: Ξεκίνησε να λειτουργεί το Γραφείο Εξυπηρέτησης Φορολογούμενων

Ξεκίνησε από προχθές η λειτουργία του Γραφείου Εξυπηρέτησης Φορολογούμενων στην Κυπαρισσία, αν και με αρκετές ελλείψεις όσον αφορά τον εξοπλισμό του. 

Οι φορολογούμενοι πλέον θα μπορούν να διεκπεραιώνουν εκεί μέρος των φορολογικών τους υποθέσεων μετά το κλείσιμο της ΔΟΥ. 

Στην ουσία βέβαια οι υποθέσεις θα διεκπεραιώνονται στη ΔΟΥ Καλαμάτας, αλλά μέσω του συγκεκριμένου γραφείου θα μπορούν να υποβάλλονται τα διάφορα χαρτιά, ώστε αυτά να στέλνονται στην Καλαμάτα.
 

Το Γραφείο στεγάζεται στο ισόγειο του Δημαρχείου στην Κυπαρισσία, και χθες δέχτηκε αρκετούς
φορολογούμενους της περιοχής που έσπευσαν να εξυπηρετηθούν.

Στο Γραφείο εργάζονται δύο υπάλληλοι της Εφορίας και προς το παρόν έχουν μεταφερθεί εκεί μόνο τα γραφεία τους και τα απαραίτητα έντυπα για την εξυπηρέτηση των πολιτών, ενώ ακόμη δεν έχει συνδεθεί το τηλέφωνο. Έτσι δεν υπάρχει δυνατότητα τηλεφωνικής επικοινωνίας, ούτε μέσω φαξ. Επίσης δεν έχει μπει ηλεκτρονικός υπολογιστής, αλλά όλα αυτά -όπως πληροφορηθήκαμε- θα γίνουν τις επόμενες μέρες.
 

Όπως είναι ήδη γνωστό ο χώρος παρέχεται από το δήμο ο όποιος έχει αναλάβει και το κόστος λειτουργίας του Γραφείου.
 

Γραφεία Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων αναμένεται να λειτουργήσουν ακόμη σε Φιλιατρά και Γαργαλιάνους, καθώς και εκεί θα διατεθούν ανάλογοι χώροι. 

Ωστόσο, αν και έχει ανακοινωθεί η λίστα με τα Γραφεία που θα λειτουργήσουν και περιλαμβάνει κι αυτές τις δύο περιοχές, ακόμη δεν έχει εκδοθεί το σχετικό ΦΕΚ για τη λειτουργία τους.

ΠΗΓΗ Κ. Μπ. - ελευθερία
ΑΠΟ http://filiatranet.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΕΝΕΤΙΚΟΥ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟΥ ΜΑΣ

Δείτε το εσωτερικό του υδραγωγείου μας, όπως το τράβηξαν οι σπηλαιολόγοΙ