ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Σταθεροποιήθηκαν οι τιμές στο λάδι, αλλά δεν αποκλείεται και άλλη άνοδος

«Προφανώς και δε μπορεί το λάδι να ανεβαίνει κάθε βδομάδα. Αν γινόταν αυτό, στο τέλος θα έφτανε τα 20 ευρώ» σχολιάζει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας Μιχάλης Αντωνόπουλος, σχετικά με τις τιμές του ελαιολάδου αυτό το διάστημα, οι οποίες, μετά την άνοδο που σημείωσαν, φαίνεται να έχουν «παγώσει».

Από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Γαργαλιάνων, ο πρόεδρος Τάσος Προσηλιακός κάνει λόγο για τεχνάσματα των Ιταλών και συνιστά ψυχραιμία. Προτείνει οι παραγωγοί να κρατήσουν το λάδι τους και να μη βιαστούν να πουλήσουν, γιατί θεωρεί ότι η τιμή θα ανέβει. Μάλιστα, υπολογίζει ότι αυτό θα γίνει πιθανότατα γύρω στο Μάρτιο.


Αυτή τη στιγμή, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Γαργαλιάνων αγοράζει ελαιόλαδο από τον παραγωγό με 2,60 ευρώ το κιλό. Ο κ. Προσηλιακός χαρακτηρίζει τη φετινή χρονιά μια από τις καλύτερες για την περιοχή του, καθώς από τους 1.600 τόνους που κάνει συνήθως ο Συνεταιρισμός, αυτή τη φορά έχει φτάσει στους 1.800.

Και ο Μιχάλης Αντωνόπουλος από το Συνεταιρισμό της Καλαμάτας είναι αισιόδοξος για την τιμή του ελαιολάδου. «Εμείς έχουμε ήδη δέσμευση να πουλήσουμε ΠΟΠ με 3 ευρώ το κιλό, είναι οι 40 τόνοι που λέγαμε. Το υπόλοιπο θα δούμε, θα ξανακάνουμε δημοπρασία. Προχθές, διάβασα ότι η Ανδρούσα πούλησε συμβατικό ελαιόλαδο με 2,70 - 2,75. Μπορεί τώρα οι τιμές να έχουν κάπως σταθεροποιηθεί, αλλά βλέπω ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση στην αγορά. Εμένα συνεχώς μου τηλεφωνούν για ελαιόλαδο, ενώ πριν από λίγο με πήραν και από την Ολλανδία, για να τους δώσω τιμές. Εν τω μεταξύ, δεν μπορούμε να πουλήσουμε και σε μικρότερες τιμές, γιατί εμάς το λάδι μας είναι ΠΟΠ και Ολοκληρωμένης Διαχείρισης. Η παραγωγή αυτού του ελαιολάδου κοστίζει».

Τέλος, ο κ. Αντωνόπουλος αναφέρεται στις ενστάσεις, που όπως έγινε γνωστό υποβλήθηκαν από άλλες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της επέκτασης σε όλη τη Μεσσηνία της ονομασίας «ΠΟΠ Καλαμάτα» για το ελαιόλαδο. Χαρακτηρίζει πρόχειρο το φάκελο - αίτηση που κατατέθηκε για την επέκταση του ΠΟΠ Καλαμάτα και λέει ότι θα μετρήσει αρνητικά για τους Ευρωπαίους το γεγονός ότι σύμφωνα με αυτόν θα επιτρέπεται η τυποποίηση και εκτός της ζώνης ΠΟΠ.

ΠΗΓΗ Μ.Ν. - Θάρρος
ΑΠΟ http://filiatranet.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΒΑΖΟΥ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΗΣ, (ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ - ΗΧΗΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ)

Ένας φόνος που δεν έγινε, προστέθηκε σε μια σκευωρία που είχε αρχίσει πριν λίγα χρόνια.