ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Νέο χαράτσι στα αυτοκίνητα

Χαράτσι διαρκείας σε όσους έχουν αυτοκίνητα πάνω από 1.929 κυβικά εκατοστά αλλά και σκάφη, αεροσκάφη και πισίνες επιβάλλει το υπουργείο Οικονομικών με στόχο πρόσθετα ετήσια έσοδα 111,6 εκατ. ευρώ.

Η σχετική διάταξη περιελήφθη στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή προκειμένου να κυρωθεί σειρά πράξεων νομοθετικού περιεχομένου.
Τρεις μέρες νωρίτερα και ενώ το υπουργείο Οικονομικών είχε τη δυνατότητα να προσθέσει με μορφή τροπολογίας το νέο χαράτσι στο φορολογικό νομοσχέδιο, είχε λήξει η προθεσμία για κατάθεση πινακίδων, εγκλωβίζοντας έτσι χιλιάδες ιδιοκτήτες Ι.Χ. στον νέο φόρο πολυτελούς διαβίωσης.
Ο νέος φόρος όσον αφορά τα αυτοκίνητα θα επιβαρύνει ιδιοκτήτες Ι.Χ. μεγάλου κυβισμού και ηλικίας έως 10 ετών. Επιβάλλεται με συντελεστές 5% και 10% επί της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης ( στο τεκμήριο δηλαδή), βεβαιώνεται με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, ενσωματώνεται στο εκκαθαριστικό και εξοφλείται όπως ο φόρος εισοδήματος κάθε χρόνο. Πρώτη φορά θα πληρωθεί το 2014 για αυτοκίνητα που κυκλοφορούσαν το 2013 και θα επιβάλλεται εφεξής κάθε χρόνο καθώς δεν πρόκειται για έκτακτο αλλά για νέο μόνιμο - μέχρι να καταργηθεί αν καταργηθεί - φόρο.
Επιβάλλεται με συντελεστή 5% επί της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης για επιβατικά αυτοκίνητα από 1.929 έως και 2.500 κυβικά εκατοστά, συντελεστής που αυξάνεται στο 10% για αυτοκίνητα πάνω από 2.500 κυβικά.
Από την επιβολή του φόρου πολυτελούς διαβίωσης εξαιρούνται τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης με παλαιότητα άνω των 10 ετών από το έτος πρώτης κυκλοφορίας τους στην Ελλάδα, καθώς και τα επιβατικά ιδιωτικής χρήσης αναπήρων που απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας.
Με αυτά τα δεδομένα, ιδιοκτήτης καινούργιου επιβατικού 1.929 κ.εκ., για το οποίο η ετήσια αντικειμενική δαπάνη είναι 8.374 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει φόρο πολυτελούς διαβίωσης 418,7 ευρώ τον χρόνο μέχρι το αυτοκίνητό του να συμπληρώσει δεκαετία. Αν το ίδιο αυτοκίνητο έχει ηλικία πάνω από πέντε και έως δέκα έτη, ο ετήσιος φόρος πολυτελούς διαβίωσης περιορίζεται σε 293 ευρώ.
Στα 2.000 κυβικά, ο ετήσιος φόρος αυξάνεται σε 440 ευρώ για αυτοκίνητα έως 5 ετών και περιορίζεται σε 308 ευρώ για Ι.Χ. πάνω από 5 και έως 10 ετών, στα 2.500 κυβικά ο φόρος φτάνει στα 665 ευρώ στην περίπτωση όπου η ηλικία του αυτοκινήτου δεν υπερβαίνει τα 5 χρόνια και στα 465 ευρώ για πάνω από πέντε και έως δέκα ετών.

ΣΚΑΦΗ ΚΑΙ ΠΙΣΙΝΕΣ. Ο νέος φόρος πολυτελούς διαβίωσης αγγίζει και όσους φορολογούμενους έχουν στην κατοχή τους σκάφη αναψυχής ιδιωτικής χρήσης, αεροσκάφη, ελικόπτερα και ανεμόπτερα, εσωτερικές ή εξωτερικές πισίνες. Για τα συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία, ο ετήσιος φόρος είναι 10% επί της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης και αφορά:

* Σκάφη αναψυχής ιδιωτικής χρήσης, εξαιρουμένων των μηχανοκίνητων σκαφών ανοικτού τύπου, ταχύπλοων ή μη ολικού μήκους μέχρι 6 μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι για σκάφος αναψυχής ταχύπλοο 10 μέτρων (με τεκμήριο 14.000 ευρώ) ο φόρος είναι 1.400 ενώ για σκάφος ίδιου τύπου 7 μέτρων ο φόρος διαμορφώνεται σε 800 ευρώ (8.000 το τεκμήριο). Για ένα ιστιοφόρο 10 μέτρων (τεκμήριο 21.000) ο φόρος είναι 2.100. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τον προσδιορισμό του φόρου δεν λαμβάνεται υπόψιν η δαπάνη για την αμοιβή του πληρώματος.
*  Αεροσκάφη, ελικόπτερα και ανεμόπτερα. Οποιος έχει στην κατοχή του αεροσκάφος με ισχύ κινητήρα έως 150 ίππους, οπότε το τεκμήριο είναι 65.000 ευρώ, θα πρέπει να πληρώνει 6.500 ευρώ τον χρόνο ενώ για τους κατόχους ανεμόπτερων όπου το τεκμήριο είναι σταθερό 8.000 ο φόρος διαμορφώνεται σε 800 ευρώ.

* Εσωτερικές και εξωτερικές πισίνες. Το τεκμήριο για τις εσωτερικές πισίνες έως 60 μέτρα είναι 320 ευρώ ανά μέτρο, με αποτέλεσμα για πισίνα 30 μέτρων ο φόρος να ανέρχεται σε 960 ευρώ ενώ για τις εξωτερικές το τεκμήριο είναι 160 ευρώ το μέτρο για δεξαμενές κολύμβησης έως 60 τετραγωνικά. Ετσι, για  εξωτερική πισίνα 30 τετραγωνικών, ο ετήσιος φόρος διαμορφώνεται σε 480 ευρώ.

Πιο αυστηρά πρόστιμα για πλαστά τιμολόγια

Αυστηρότερα πρόστιμα στους εκδότες και λήπτες πλαστών και εικονικών στοιχείων φέρνουν το πολυνομοσχέδιο. Επιβάλλονται κυρώσεις με τη μορφή συμπληρωματικού φόρου επί των κερδών σε υπόχρεο ο οποίος εκδίδει πλαστά ή εικονικά φορολογικά στοιχεία, λαμβάνει εικονικά στοιχεία, νοθεύει φορολογικά στοιχεία ή δικαιολογητικά εγγράφων, καταχωρίζει στα βιβλία αγορές ή έξοδα που δεν έχουν πραγματοποιηθεί.

ΑΠΟ http://www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: