ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Το πρώτο διαδικτυακό γυμναστήριο της Ελλάδας υποψήφιο για βραβείο στο ΑΠΘ

To πρώτο διαδικτυακό διαδραστικό γυμναστήριο της Ελλάδας, ένας ενισχυτής εκπαίδευσης κι ένας έξυπνος "συνοδηγός" (NaviDeck), περιλαμβάνονται μεταξύ των επιχειρηματικών ιδεών, που προκρίθηκαν μεταξύ 63 υποψηφιοτήτων σε διαγωνισμό καινοτομίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Παράλληλα, οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό πρότειναν προϊόντα όπως μια υπηρεσία τρισδιάστατης αποτύπωσης του χώρου στο διαδίκτυο, η οποία "ξεναγεί" τους πελάτες μέσα σε μια επιχείριση, ένας ενεργειακά αυτόνομος "φάρος" πληροφόρησης με δυνατότητα εντοπισμού θέσης, ένα on-line σύστημα ειδοποιήσεων, με
στόχο -μεταξύ άλλων- την πρόληψη ιατρικών παθήσεων (Health Prevent Alerts), μια επιχείρηση κατασκευής και λιανεμπορίου παιχνιδιών για παιδιά άνω των τριών ετών με ειδικές ανάγκες και ικανότητες, αλλά και μια διαδραστική σελίδα για παιδιά με δυσλεξία. Από το σύνολο των ιδεών αυτών, απόψε θα βραβευτούν οι επικρατέστερες. Τον διαγωνισμό διοργάνωσε το Εργαστήριο Οικονομικής Ανάλυσης και Πολιτικής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ.
'Οπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συντονιστής της διαδικασίας και συνεργάτης του Εργαστηρίου Οικονομικής Ανάλυσης, Μανόλης Χατζηγιάννης, πέραν του πραγματικά καινοτομικού χαρακτήρα των ιδεών, ένα βασικό στοιχείο του διαγωνισμού ήταν τα οφέλη της ταχύρρυθμης εκπαίδευσης που παρασχέθηκε στους διακριθέντες, προκειμένου η ιδέα τους να "τεσταριστεί" στην πράξη.

"Το ειδοποιό στοιχείο, σε σχέση με άλλους διαγωνισμούς ήταν ότι ζητήσαμε από τους υποψηφίους να παρουσιάσουν ένα τρισέλιδο υπόμνημα, από το οποίο να προκύπτει ο βαθμός ωριμότητας της ιδέας τους και οι δυνατότητές της να φτάσει στην αγορά. Ακολούθησε -σε διάστημα ενάμιση μήνα- εκπαίδευση διάρκειας 56 ωρών, στη διάρκεια της οποίας αναλύσαμε την πρωτόλεια ποιοτική ιδέα, σκιαγραφήσαμε το προφίλ των δυνητικών πελατών και δημιουργήσαμε το λεγόμενο 'ελάχιστα βιώσιμο προϊόν' (MVP)", επισήμανε ο κ.Χατζηγιάννης.

Στην αγορά του εξωτερικού στοχεύει σε πρώτη φάση ο ψηφιακός ενισχυτής εκπαίδευσης, με την επωνυμία "LearnWorlds' (Κόσμοι Μάθησης) που δημιούργησε η ομάδα των Γιώργου Παλαιγεωργίου, Φάνη Δεσποτάκη, Παναγιώτη Σιώζου και Αλέξανδρου Σημιτσή.



Η "φούσκα" της νοοτροπίας των start-up

Αντιμετώπισαν δυσκολίες στο να κάνουν την ιδέα τους πράξη; Πόσος χρόνος χρειάστηκε για να φτάσουν στο "ελάχιστο βιώσιμο προϊόν"; "Είναι σαφές ότι μια δυσκολία είναι το πώς θα επιβιώσεις μέσα στη φούσκα της "start-up mentality" (σ.σ. νοοτροπίας των νεοφυών επιχειρήσεων), κοντέψαμε να χαθούμε εκεί μέσα κάποια στιγμή. Θέλει προσοχή να είσαι εστιασμένος σε αυτό που κάνεις. Μπορεί να πάρεις πολλές λανθασμένες συμβουλές στον δρόμο. Εμάς μας πήρε ενάμιση χρόνο να φτάσουμε από την ιδέα μέχρι το ελάχιστο βιώσιμο προϊόν", κατέληξε.

Γυμναστική στο Διαδίκτυο με χαμηλό κόστος

Το πρώτο διαδικτυακό γυμναστήριο στην Ελλάδα και μάλιστα διαδραστικό, δημιούργησαν οι Γιάννης Τριανταφυλλίδης και Στέλλα Αντωνίου, που επίσης περιλαμβάνονται μεταξύ των διακριθέντων. Στο γυμναστήριο, που λειτουργεί ήδη, στη διεύθυνση www. mylivegym.gr, παραδίδονται -μεταξύ άλλων- μαθήματα πιλάτες, γιόγκα και ζούμπα, προσφέροντας σε ανθρώπους με περιορισμένο ελεύθερο χρόνο, όπως οι νέες μητέρες, τη δυνατότητα να γυμνάζονται στο σπίτι τους, έναντι χαμηλού κόστους. Μάλιστα, πέραν των δύο δημιουργών του γυμναστηρίου, έχουν ήδη 'ανοίξει' άλλες τέσσερις θέσεις εργασίας (γυμναστών) από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα.

Σε τι διαφέρει το πρόγραμμά σας από ένα απλό dvd, με αντίστοιχα προγράμματα; ρωτήσαμε τον Γιάννη Τριανταφυλλίδη. "Τα μαθήματα γίνονται σε πραγματικό χρόνο, μέσω live-streaming, στην ελληνική γλώσσα και υπάρχει αμφίδρομη επικοινωνία, υπό την έννοια ότι μετά το μάθημα οι συμμετέχοντες μπορούν να επικοινωνούν απευθείας με τους γυμναστές/γυμνάστριες. Επίσης, το πρόγραμμά μας είναι δυναμικό και εξελίσσεται συνέχεια, ακριβώς επειδή είναι ζωντανό, ενώ οι μαθητές, κυρίως νέες γυναίκες, ηλικίας 25-35 ετών, μπορούν να το παρακολουθήσουν και μαγνητοσκοπημένο όποια ώρα επιθυμούν", επισημαίνει.

Στα μελλοντικά σχέδια της ομάδας περιλαμβάνεται και η δημιουργία ειδικών προγραμμάτων για εγκύους και άτομα με ειδικές ανάγκες. Καθημερινά γίνονται τέσσερα μαθήματα. Το μηνιαίο κόστος είναι 12 ευρώ, ενώ προσφέρονται εκπτώσεις για τρίμηνα και εξάμηνα προγράμματα.



ΑΠΟ http://www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.