ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Εταιρία απάτη με γεωργικά μηχανήματα εξαπάτησε αγρότες και επαγγελματία

Καλοστημένη άπατη αποδείχτηκαν οι «χρυσές ευκαιρίες» που διαφήμιζε ιστότοπος εμπορίας αγροτικών μηχανημάτων μέσω διαδικτύου θύμα της οποίας έπεσαν πιθανόν Τριφύλιοι αγρότες, παραγωγοί από τις Σέρρες και όχι μόνο. Ο πειστικός ιστότοπος πληροφορούσε τους επισκέπτες του πως προμηθεύει αγροτικά μηχανήματα σε πολύ καλές τιμές παραθέτοντας τους μάλιστα και αναλυτικά στοιχεία για την εταιρεία «φάντασμα» γεγονός που την καθιστούσε αξιόπιστη στα μάτια του κόσμου. Οι διαχειριστές ζητούσαν από τα θύματά τους να αποστείλουν μέσω τραπέζης το πλήρες ποσό και στη συνέχεια έδιναν οδηγίες για το πώς θα
λάμβαναν το προϊόν τους χωρίς όμως αυτό ποτέ να φτάνει στον προορισμό του.
Την απάτη κατήγγειλε αρχικά Σερραίος αγρότης ο οποίος επιθυμούσε να προμηθευτεί έναν αγροτικό του ανελκυστήρα για να διαθέσει το ποσό της αγοράς το οποίο κατέθεσε σε τραπεζικό λογαριασμό που του υποδείχτηκε από την σελίδα. Ωστόσο όταν το φορτηγό της μεταφορικής που είχε ναυλώσει για την μεταφορά του τρακτέρ στις Σέρρες έφτασε στο σημείο που τους είχαν υποδείξει χωρίς ωστόσο να υπάρχει καμία επιχείρηση στο σημείο. Αμέσως ο αγρότης δια μέσω της δικηγόρου του κατήγγειλε το γεγονός στην Αστυνομία η οποία δια μέσω της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος προσπαθούν να εντοπίσουν τα ίχνη των επιτήδειων. Μάλιστα όπως έγινε γνωστό τους δράστες αναζητεί και η Ιντερπόλ.
ΤΟ ΣΥΜΒΑΝ ΣΤΗ ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΠΟΥ ΕΡΕΥΝΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ
Στην Τριφυλία εκπρόσωπος με πλαστά στοιχεία της εταιρίας διαφήμιζε την επιχείρηση λέγοντας ότι θα διενεργούσε εκδήλωση με προσφορές σε ταβέρνα στο Κοπανάκι. Ο ιδιοκτήτης τοπικής ταβέρνας με τον οποίο επικοινώνησαν μέσω τρίτων οι επιτήδειοι πείστηκε να στείλει με το ΚΤΕΛ το ποσό των 200 ευρώ ως αποζημίωση για την αίθουσα που θα διεξαγόταν η εκδήλωση αφού είχε συμφωνηθεί το πόσο της αμοιβής για το γεύμα και όχι μόνο. Στο ΚΤΕΛ Αθηνών το φάκελο παρέλαβε άτομο με πλαστή πιθανόν ταυτότητα και ο αριθμός κινητού του αρμόδιου είχε απενεργοποιηθεί στο μεταξύ. Έγινε καταγγελία στις αρχές και δεν αποκλείεται οι δράστες να ήταν οι ίδιοι που οργάνωσαν την απάτη στις Σέρρες και αλλού. 


ΑΠΟ http://radio936.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.