ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ- 7.000 ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΧΡΟΝΟ

ME σημαντικές προτάσεις για την χάραξη Τριφυλιακής τουριστικής προοπτικής συνεδρίασε η Επιτροπή τουρισμού του Δήμου στους Γαργαλιάνους υπό την προεδρία του Στάθη Ανδρινόπουλου. Στην συνεδρίαση έγινε αποτίμηση της τουριστικής περιόδου που κύλησε θετικά για την περιοχή μας, ενώ αναλύθηκε η προετοιμασία για την ερχόμενη περίοδο.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής μίλησε για την ανάγκη εξωστρέφειας με σημείο αναφοράς την προβολή τουριστικών περιοχών που ελκύουν τους επισκέπτες, την έκδοση διαφημιστικών φυλλαδίων και χαρτών, την σήμανση σε αρχαιολογικά ή σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος όπως και την υλοποίηση των αποφάσεων που έχουν ληφθεί παλιότερα από την επιτροπή με την διοργάνωση ημερίδων και σημείων διεπαφής με τον τουριστικό κλάδο. Μέλη της επιτροπής όπως ο Πρόεδρος των Ξενοδόχων κ. Αγγελόπουλος μίλησε για την ενωτική στάση των φορέων του κλάδου με στόχο την παρουσίαση ενός ελκυστικού μοντέλου για τη περιοχή με όφελος στην τοπική οικονομία που θα περιλαμβάνει εκτός από προβολή, κώδικα συμπεριφοράς στους επισκέπτες, βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών αλλά και την διοργάνωση εκθέσεων ή συμμετοχή της Τριφυλίας σε τουριστικά περίπτερα.
ΑΥΞΗΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΟ 2014
Ενδιαφέρουσες ήταν οι τοποθετήσεις του προέδρου του Εμπορικού συλλόγου Κυπαρισσίας και μέλος της ΕΣΕΕ κ. Παναγιωτόπουλου που εξέθεσε θέματα προετοιμασίας για την περιοχή με την δρομολόγηση προαστιακού σιδηρόδρομου θεματικού περιεχομένου, λεωφορείο με σύνδεση Καλονερό- Κυπαρισσία, την έκδοση τουριστικού χάρτη σε 25.000 αντίτυπα, την δημιουργία εκθέσεων και προβολής τοπικών αγροτικών προιόντων. Έθιξε πάντως το καυτό ζήτημα των υποδομών στο Δήμο που υπολείπονται από την πραγματικότητα. Εκτίμησε ότι πέρσι η περιοχή του Κυπαρισσιακού κόλπου δέχθηκε 4.000 τουρίστες και εκτιμήσεις από κρατήσεις αλλά και ταξιδιωτικά γραφεία ανεβάζουν το τουριστικό ρεύμα στους 7.000 επισκέπτες σε ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής γεγονός που δημιουργεί καταλυτικές εξελίξεις. 

ΑΠΟ http://radio936.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: