ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Αυστραλία: 26.000 αναπηρικές καρέκλες για παιδιά από όλο τον κόσμο από Έλληνα ομογενή

Με πρωτοβουλία ομογενή δωρήθηκαν 26.000 αναπηρικές καρέκλες σε παιδιά δεκάδων χωρών
Πάνω από 26.000 αναπηρικές καρέκλες έχουν συγκεντρωθεί με πρωτοβουλία ενός ομογενή, που δόθηκαν σε παιδιά 68 διαφορετικών χωρών, κυρίως στο Αφγανιστάν και σε άλλες χώρες της περιοχής αλλά και της Αφρικής.
Ιδρυτής του κινήματος "Αναπηρικές Καρέκλες για Παιδιά" (Wheelchairs for Kids) είναι ο ομογενής Γεράσιμος Γεωργάτος, που πρόσφατα ήταν και υποψήφιος γερουσιαστής του κόμματος WikiLeaks Party του Τζούλιαν Ασάνζ στη Δυτική Αυστραλία, αλλά δεν τα κατάφερε να εκλεγεί.

Ο κ. Γεωργάτος είναι επίσης ιδρυτής της οργάνωσης "Φοιτητές Χωρίς Σύνορα". Ο ομογενής, πανεπιστημιακός και δημοσιογράφος που ασχολήθηκε κυρίως με θέματα των Αβορίγινων, απασχόλησε για πρώτη φορά τα μέσα ενημέρωσης της Αυστραλίας το 2009 όταν επισκέφθηκε τις φυλακές της Δυτικής Αυστραλίας στο πλαίσιο προγράμματος για τα δικαιώματα των κρατουμένων και ένα αγόρι τού τράβηξε την προσοχή.
Φαινόταν πολύ μικρός για να βρίσκεται σε φυλακή ενηλίκων. Ήταν ο 13χρονος Αλί από την Ινδονησία και η τυχαία αυτή συνάντηση ήταν το έναυσμα για την αποκάλυψη μιας πρωτοφανούς υπόθεσης παράνομης κράτησης ανήλικων προσφύγων. Ο αγώνας του Γεωργάτου κράτησε τρία χρόνια, αλλά οδήγησε στην απελευθέρωση περισσότερων από 100 παιδιών.
Η ανθρωπιστική δράση του (οι γονείς του έφυγαν από την Κεφαλονιά για την Αυστραλία τη δεκαετία του ‘50), η ενασχόλησή του με τα δικαιώματα των Αβορίγινων και ο αγώνας του υπέρ της διαφάνειας στη διοίκηση, τον έχουν φέρει πολλές φορές αντιμέτωπο με τις Αρχές.
«Εγώ έχω οδηγηθεί στα δικαστήρια πολλές φορές για ρεπορτάζ και έχω δώσει τις μάχες μόνος μου» δήλωσε πρόσφατα και πρόσθεσε: "καμιά φορά με λένε ιδεαλιστή. Δεν με πειράζει...".

ΑΠΟ http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...