ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη, 5 Νοεμβρίου 2013

Με 10 παίκτες η Εράνη από το 39ο λεπτό πήρε τον βαθμό από τον Πάμισο!

Η φάση του 39' που ο Πάμισος προηγήθηκε με πέναλτι του Ζάρκου και η Εράνη έμεινε με 10 παίκτες λόγω αποβολής του Γιάννη δεν έμελε να κρίνει το ντέρμπι μεταξύ των δύο μεγάλων ομάδων που έγινε εχθές στη Μεσσήνη.

Κι αυτό γιατί η Φιλιατρινή ομάδα έδειξε χαρακτήρα και στις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου ισοφάρισε με τον Αλμπάν και στη συνέχεια κράτησε με τη βοήθεια και της τύχης το ισόπαλο αποτέλεσμα.


Έτσι το 1-1 αφήνει ανικανοποίητους τους νησιώτες που έχασαν άλλους δύο βαθμούς και είδαν την Κυπαρισσία να τους ξεφεύγει τέσσερις. 

Η Εράνη που ήταν εξαιρετική στο πρώτο ημίχρονο και είχε την ατυχία να χάσει με τραυματισμό στο ημίωρο τον Μοροσάνου, ο βαθμός συνιστά επιτυχία αφού έπαιξε για 55 λεπτά με παίκτη λιγότερο! 

Ο Πάμισος ήταν νευρικός και δεν είχε καλή κυκλοφορία της μπάλας, όμως ευτύχησε να ανοίξει το σκορ στο 39' δίχως να είναι καλύτερος… 

Ήταν μια οργανωμένη επιθετική προσπάθεια με τον Αντωνίου να δίνει κάθετα στον Τρίψα που έκοψε για τον Ηλιόπουλο και ο έμπειρος μέσος έπιασε το σουτ με την μπάλα να έχει κατεύθυνση (είχε βγει από την εστία του ο Αθανασόπουλος) προς τα δίχτυα. Εκεί ήταν ο Γιάννης που "μπλόκαρε" με το σώμα και τα χέρια του την μπάλα με τον διαιτητή να δίνει σωστά το πέναλτι και απευθείας κόκκινη στον αμυντικό της Εράνης. 

Η ομάδα του Δημήτρη Παναγιώτου έφερε το ματς στα ίσια στο 49'. Ο Διαμαντόπουλος εκτέλεσε ένα φάουλ με τον Μπεγλεκτσή να στέλνει με κεφαλιά την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι αφού πρώτα απέκρουσε ο Ανδρέου. Στην επαναφορά "κοιμήθηκε" η άμυνα των νησιωτών και ο προωθημένος Αλμπάν με κεφαλιά έγραψε το 1-1. 

Στο 93' η Εράνη λίγο έλειψε να "κλέψει" το παιχνίδι όταν μετά από φάουλ του Χρονόπουλου ο Αλμπαν έπιασε την κεφαλιά με την μπάλα να χτυπά στο οριζόντιο δοκάρι και να φεύγει άουτ. 

Δοκάρι όμως είχε και ο Πάμισος στην τελευταία φάση του παιχνιδιού στο 95' με το φάουλ του Αντωνίου να βρίσκει τη δεξιά δοκό και να φεύγει άουτ.

ΠΑΜΙΣΟΣ: Ανδρέου, Κωτσάκης (81' Σαλαπάτας), Αλεβίζος, Δημητρακόπουλος, Φιλόπουλος, Αντωνίου, Ηλιόπουλος (86' Πατσιώτης), Ζάρκος, Μωράκης (63' Χριστόπουλος), Χ. Τρίψας, Ρούτσης.

ΕΡΑΝΗ: Αθανασόπουλος, Κώτσος, Γιάννης, Διαμαντόπουλος, Μπεγλεκτσής, Αλμπάν, Κόλλιας, Κιούτακ (90' Νικολόπουλος), Χρονόπουλος, Μοροσάνου (30' λ.τρ. Μιχαλακόπουλος), Αλεξανδρόπουλος (66' Αναστασόπουλος).


ΠΗΓΗ Κ. Η. - notosport
ΑΠΟ http://filiatranet.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη