ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

Παρουσίαση εργασιών για την προστασία Κάστρου Κορώνης

Γράφτηκε από τον 

Οι ερευνητικές εργασίες και η μελέτη που έγιναν για την προστασία του Κάστρου της Κορώνης παρουσιάστηκαν χθες, στο δημοτικό κατάστημα Κορώνης, σε συνεδρίαση της κοινής επιτροπής παρακολούθησης της προγραμματικής σύμβασης για τη συγκεκριμένη υπόθεση.
Επισημάνθηκε ότι αναμένεται η δημοπράτηση του έργου "Προστασία παράκτιας ζώνης και στερέωση βραχωδών πρανών του Κάστρου Κορώνης", που έχει ενταχθεί στο επιχειρησιακό πρόγραμμα "Ανταγωνιστικότητα και επιχειρηματικότητα", με προϋπολογισμό 2.580.000 ευρώ.
Στη συνεδρίαση, υπό την προεδρία του δημάρχου Πύλου - Νέστορος Δημήτρη Καφαντάρη,

συμμετείχαν ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Μπακούρος, η αντιδήμαρχος Πελαγία Λευτάκη, οι προϊστάμενοι της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων Θεμιστοκλής Βλαχούλης και της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων Αγγελική Σίμωσι, καθώς και η αναπληρώτρια προϊσταμένη της 26ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Ευαγγελία Μηλίτση.
Σε ανακοίνωση του δήμου αναφέρεται ότι «οι εργασίες συνεχίζονται, προκειμένου να αντιμετωπιστεί συνολικά το θέμα της προστασίας και διάσωσης του σημαντικού αυτού αρχαιολογικού μνημείου. Οι ενέργειες και οι πιέσεις από την πλευρά της δημοτικής αρχής καθώς και οι επισημάνσεις του δημάρχου προσωπικά για την άμεση ανάγκη λήψης μέτρων, οδήγησαν στη θετική αυτή εξέλιξη. Το Κάστρο της Κορώνης, ζωντανό στοιχείο της πόλης και σημαντικότατο δείγμα αρχιτεκτονικής της συγκεκριμένης περιόδου αντιμετωπίζεται πλέον με τη δέουσα προσοχή. Ο δήμαρχος εκπροσωπώντας το σύνολο του δήμου και των πολιτών εκφράζει για μια ακόμα φορά τις δημόσιες ευχαριστίες του απέναντι στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, καθώς, κατόπιν των δικών του οδηγιών οι υπηρεσίες του υπουργείου κινήθηκαν άμεσα και αποτελεσματικά. Φυσικά, η δημοτική αρχή ευχαριστεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την άριστη συνεργασία, η οποία είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστεί και στο μέλλον».


ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr
  Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/politismos/item/29467-koroni

Δεν υπάρχουν σχόλια: