ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Κατάσχεση τεράστιου φορτίου ελεφαντόδοντου στην Ουγκάντα

Η δημόσια οικονομική υπηρεσία της Ουγκάντα ανακοίνωσε τον εντοπισμό εκατοντάδων ελεφαντόδοντων συνολικής αξίας περίπου 1,5 εκατομμυρίου στερλινών (σ.σ: περίπου 1,8 εκ. ευρώ) κατά την διάρκεια εφόδου σε αποθήκη εγκαταστάσεων του τελωνείου. Πρόκειται για το μεγαλύτερο φορτίο που έχει βρεθεί στην αφρικανική χώρα εδώ και πολλά χρόνια.
Το εμπορευματοκιβώτιο που έγραφε ότι προοριζόταν για την Κίνα περιείχε 832 κομμάτια ελεφαντόδοντου τυλιγμένα σε πλαστικό και έφερε την ένδειξη «για ανακύκλωση». Το μετέφερε στο τελωνείο φορτηγό της ίδιας εταιρείας, στην οποία ανήκε η αποθήκη.


Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγει η ίδια η εταιρεία όταν ο οδηγός του φορτηγού αποφάσισε ξαφνικά ότι δεν επιθυμεί να μεταφέρει τα εμπορευματοκιβώτια από την Καμπάλα στη Μομπάσα, απ’ όπου θα αποστέλλονταν στην Κίνα, αλλά να τα παραδώσει σε σιδηροδρομικό σταθμό για να μεταφερθούν με τρένο.

Ειδικοί πιστεύουν ότι οι ελέφαντες, από τους οποίους αφαιρέθηκαν οι χαυλιόδοντες, θανατώθηκαν από λαθροκυνηγούς έξω από την Ουγκάντα, πιθανότατα στο Νότιο Σουδάν ή στη Δημοκρατία του Κονγκό. Στην ίδια την Ουγκάντα, όπου πιστεύεται ότι ζουν σήμερα περίπου 5.000 ελέφαντες, ο αριθμός των θανατώσεων παραμένει σχετικά χαμηλός, σε αντίθεση με άλλες αφρικανικές χώρες που έχουν δει τον πληθυσμό να συρρικνώνεται δραματικά τα τελευταία χρόνια.

Ο οδηγός κίνησε εξαρχής υποψίες καθώς έπεφτε διαρκώς σε αντιφάσεις. Για παράδειγμα, ενώ αρχικά είπε ότι το εμπορευματοκιβώτιο περιείχε ψάρια, στη συνέχεια ισχυρίστηκε ότι μετέφερε καφέ και στο τέλος υφασμάτινες τσάντες.

ΑΠΟ www.zougla.g

Δεν υπάρχουν σχόλια: