ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Πάνω από 390 δισεκατομμύρια δέντρα στον Αμαζόνιο

Πάνω από 390 δισεκατομμύρια δέντρα που ανήκουν σε 16.000 είδη κατέγραψαν οι επιστήμονες στο δάσος του Αμαζονίου, στο πλαίσιο μελέτης που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Science.

Η μελέτη θεωρείται εξαιρετικά σημαντική γιατί είναι η πρώτη που εξετάζει τη χλωρίδα στην πλήρη έκταση της κοιλάδας του Αμαζονίου.

Όλες οι προηγούμενες μελέτες επικεντρώνοντα

ν στην τοπική και περιφερειακή χλωρίδα.

Στο πλαίσιο της έρευνας, πάνω από 100 επιστήμονες ανέλυσαν 1.170 από τις παλαιότερες μελέτες που διεξήχθησαν σε τοπικό επίπεδο σε διάστημα δεκαετίας και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου υπάρχουν 390 δισεκατομμύρια δέντρα από 16.000 είδη, ωστόσο τα μισά από τα δέντρα που καταγράφηκαν ανήκουν σε 227 είδη, τα οποία κυριαρχούν.

Επίσης από τη μελέτη προέκυψε ότι περίπου 6.000 είδη έχουν λιγότερα από 1.000 δέντρα στον πληθυσμό τους και θα μπορούσαν να ενταχθούν στη λίστα με τα απειλούμενα είδη της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN).

Σημειώνεται ότι τα περισσότερα δέντρα στον Αμαζόνιο φύονται σε συγκεκριμένες περιοχές και όχι σε όλο το δάσος. Όταν ένα είδος δέντρου εντοπίζεται σε πολλαπλές περιοχές, πάντα φύεται στον ίδιο τύπο δάσους, κοντά σε βάλτους ή μεγάλα υψόμετρα.

ΠΗΓΗ: econews.gr
ΑΠΟ http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.