ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Φιλιατρά: Έκθεση Κειμηλίων από τη συλλογή του Χρήστου Κατσαμπάνη

H Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας και η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Τριφυλίας θα συνδιοργανώσουν ΕΚΘΕΣΗ ΚΕΙΜΗΛΙΩΝ με παλαιότυπα από τον 15ο ως τον 19ο αιώνα, άρματα της Επανάστασης του 21 και παραδοσιακές φορεσιές από την ιδιωτική Συλλογή του συλλέκτη Χρήστου Κατσαμπάνη
Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια των εκδηλώσεων της ιστορικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, από την Κυριακή 27 Οκτωβρίου μέχρι και την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου, στα
Φιλιατρά στο Βορρέειο Πνευματικό Κέντρο. 
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Κυριακή 27 στις 7.00 το απόγευμα και για τις επόμενες μέρες θα λειτουργεί από τις 8.30 ως τις 14.00 και 17.00 ως τις 22.00. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό. 

Η συλλογή του Χρήστου Κατσαμπάνη είναι μοναδική στο είδος της και ανεκτίμητης αξίας. Περιλαμβάνει μεγάλης ιστορικής αξίας χαρακτικά, βιβλία που τυπώθηκαν πριν από αιώνες, εκπληκτικά άρματα του Αγώνα του ’21 και παραδοσιακές φορεσιές. 

Ο Χρήστος Κατσαμπάνης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καλαμάτα. Ταξίδεψε για χρόνια ανά τον κόσμο σαν ναυτικός, για να επιστρέψει στη γενέθλια πόλη του και να συμβάλει καταλυτικά στην αρχική οργάνωση του ΔΗΠΕΘΕ της πόλης. Παράλληλα άρχισε να χτίζει «γέφυρα» για να ενώσει τη σημερινή Ελλάδα με αυτήν της εποχής της Επανάστασης του 1821. Είναι μανιώδης συλλέκτης και μελετητής σπάνιων και μοναδικών κομματιών εκείνης της εποχής. 

Για να κάνει το όνειρο του πραγματικότητα ξόδεψε πέρα από ανεκτίμητο χρόνο και μια περιουσία. Κίνητρό του υπήρξε το συναίσθημα που τον κυριεύει όταν αγγίζει αντικείμενα με τα οποία έχουν συνδεθεί οι πρόγονοί μας και έγραψαν με αυτά την ιστορία του τόπου μας. Η συγκέντρωση των αρμάτων του '21 έχει να κάνει με τον θαυμασμό του για τους πρωτεργάτες Έλληνες που θυσιάστηκαν στον Αγώνα. 

Το πιο παλιό χαρακτικό του είναι ένα χαρακτικό του Σέντελ, από το 1497, ενώ έχει πολλά ακόμη προηγούμενων αιώνων. Τα έχει αποκτήσει, κυρίως, από δημοπρασίες στη Γερμανία. Εκτός από χαρακτικά, έχει και βιβλία προηγούμενων αιώνων. Τα άρματα είναι όλα από τους αγώνες του ’21, τουρκικά κυρίως. 

Πρόκειται για καριοφίλια, μακρύκαννα πυροβόλα, σπαθιά. Όλα είναι χειροποίητα και μοναδικά, εκτός από ένα γαλλικό, του 1777. Η συλλογή περιλαμβάνει ακόμη εξαιρετικές φορεσιές, δεν είναι όλες παλιές, είναι όμως θαυμάσιες και από πολλές περιοχές της Ελλάδας, όχι μόνο από τη δική μας. 

Η συλλογή αυτή αποτελεί μια γέφυρα μεταξύ του σήμερα και της ελληνικής επανάστασης του 21. Ένα διαχρονικό βιβλίο όπου μαθητές και ενήλικες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την επανάσταση του 21 μέσα από έναν απρόσμενο ρεαλισμό για τα ελληνικά δεδομένα. 

Έχει παρουσιαστεί σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και έχει ενθουσιάσει όσους την είδαν. 

Η Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης
ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 
 
                                                                                   ΑΠΟ http://filiatranet.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: