ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Σε όλη τη Μεσσηνία το ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτα

Μέσα στον Οκτώβριο θα εγκριθεί η επέκταση του ΠΟΠ ελαιόλαδου σε όλη τη Μεσσηνία, αλλά με αυστηρότερες προϋποθέσεις. Αυτό αναφέρεται σε δημοσίευμα του agrenda.gr, στο οποίο τονίζεται ότι "μειώνεται ο βαθμός οξύτητας από 0,8 που είναι σήμερα σε 0,5 βαθμούς, ενώ παράλληλα περιορίζεται ο χρόνος έκθλιψης ελαιόκαρπου από 3 ημέρες που ήταν σε ένα 24ωρο". Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, γίνεται μάχη στο υπουργείο για το θέμα επέκτασης του ΠΟΠ ελιάς Καλαμάτας, και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με προσχήματα καθυστερεί την έγκριση του φακέλου.
Αναλυτικά στο σχετικό ρεπορτάζ σημειώνονται τα εξής: 

"Αγριο παζάρι για την επέκταση του σήματος "ΠΟΠ Επιτραπέζια Ελιά Καλαμάτας" εκτυλίσσεται τον τελευταίο χρόνο στους διαδρόμους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Οι μεταποιητές του συγκεκριμένου προϊόντος, που δεν είναι άλλο από τη γνωστή μας ελιά Καλαμών, επιδιώκουν την κατάργηση του σήματος ΠΟΠ, γιατί υποστηρίζουν ότι τους περιορίζει, δημιουργώντας πρόσθετο κόστος, δεδομένου ότι δεν μπορούν να πάρουν προϊόν από άλλες περιοχές.
Εξάλλου, παλιότερα είχαν υποστηρίξει την επέκταση του ΠΟΠ για την ελιά Καλαμών σε όλη την Ελλάδα, ακολουθώντας το παράδειγμα της Φέτας.
Από την άλλη μεριά, το γεγονός ότι μόνο 3.000-3.500 τόνοι αναγνωρισμένου ΠΟΠ προϊόντος φεύγουν για το εξωτερικό, στερεί από τους καλλιεργητές την προστιθέμενη αξία και από την ελιά Καλαμάτας την προστασία της έναντι των ανταγωνιστριών χωρών.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Agrenda, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καθυστερεί προς το παρόν την έγκριση του φακέλου και την αποστολή του στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Με το πρόσχημα ότι απαιτούνται συμπληρωματικά στοιχεία από την ΕΑΣ Μεσσηνίας, η οποία έχει υποβάλει το φάκελο από πέρυσι, ουσιαστικά το υπουργείο δίνει πίστωση χρόνου σε όσους θέλουν να σφετερίζονται το όνομα "Kalamata Olives" με προϊόν από τις υπόλοιπες περιοχές.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τελικώς θεωρείται σχεδόν βέβαιη η θετική απάντηση του υπουργείου στην πρόταση της ΕΑΣ Μεσσηνίας, αφού είναι επαρκώς τεκμηριωμένη.
Εφόσον υπάρξει θετική γνωμοδότηση σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο, θα επεκταθεί το σήμα στους Νομούς Λακωνίας, Αρκαδίας και Ηλείας (μέχρι και τη Ζαχάρω), καλύπτοντας τη μεγάλη πλειοψηφία των εκτάσεων με επιτραπέζια ελιά. Εξάλλου, όπως καταγράφεται και στον φάκελο, οι περιοχές αυτές έχουν παρόμοιες κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες που επικρατούν στη Μεσσηνία, αλλά με πολλαπλάσια παραγωγή, η οποία μέχρι τώρα εξαγόταν χωρίς το ΠΟΠ στο εξωτερικό (Ε.Ε. και τρίτες χώρες).
Για το συγκεκριμένο θέμα, υπενθυμίζεται ότι η Πανελλήνια Ενωση Μεταποιητών Τυποποιητών Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών (ΠΕΜΕΤΕ) έχει κάνει ένσταση στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με το σκεπτικό ότι θα έχει υψηλότερο κόστος για τη συνολική διαχείριση του προϊόντος.

Προχωρά το ελαιόλαδο

Kαι με τη βούλα πια, καθώς απορρίφθηκαν όλες οι ενστάσεις τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναμένεται από μέρα σε μέρα η επέκταση του ΠΟΠ ελαιόλαδου Καλαμάτας σε όλο το Νομό Μεσσηνίας. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Agrenda, το όλο θέμα που εκκρεμούσε για περισσότερο από ένα χρόνο θα κλείσει μέσα στον Οκτώβριο.
Εξέλιξη που επιβεβαιώθηκε πρότινος και από τον αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Αλευρά, στο πλαίσιο σύσκεψης που πραγματοποίησε και στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος της Ενωσης Μεσσηνίας, Κώστας Πέτροβας και ο πρόεδρος του Συλλόγου Υπέρ Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων (ΣΥΜΕΠΟΠ) Θανάσης Μαυρούλης.

Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν πηγές η επέκταση αυτή θα συνοδεύεται και με αυστηροποίηση των ποιοτικών κριτηρίων που πρέπει να εφαρμόζουν οι παραγωγοί του ΠΟΠ ελαιόλαδου. Συγκεκριμένα μειώνεται ο βαθμός οξύτητας από 0,8 που είναι σήμερα σε 0,5 βαθμούς. Παράλληλα περιορίζεται ο χρόνος έκθλιψης ελαιόκαρπου από 3 ημέρες που ήταν σε ένα 24ωρο".

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr
  Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/agrotika/item/29814-messinia-elaiolado-pop

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...