ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Πάγωσαν τα έργα στο Φιλιατρινό φράγμα!

Μπορεί το μεγαλύτερο μέρος του έργου στο Φιλιατρινό φράγμα να έχει ολοκληρωθεί, ωστόσο οι εργασίες έχουν παγώσει και ουσιαστικά το τελευταίο διάστημα έχουν σταματήσει, μιας και υπάρχουν οφειλές προς την εταιρεία κατασκευής που ξεπερνούν το 1 εκ. ευρώ.

Το έργο έχει συμβατική υποχρέωση να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του ερχόμενου Ιουλίου, αλλά πλέον είναι άγνωστο πότε θα τελειώσει αν δεν ξεπεραστούν τα προβλήματα με την χρηματοδότηση του έργου. Ακόμα υπάρχει εκκρεμότητα και με την έγκριση των εργασιών αποφυγής κινδύνου που αφορούν το νέο δρόμο που έχει χαραχθεί, οι οποίες ξεπερνούν το 1 εκ. ευρώ. 

Αυτή την περίοδο οι μοναδικές εργασίες που γίνονται είναι χωματουργικές εκτός φράγματος και αφορούν τον συγκεκριμένο δρόμο, ο οποίος ως γνωστόν θα διέρχεται πάνω από το φράγμα αφού ο υφιστάμενος που συνδέει τα Φιλιατρά με τους Χριστιάνους θα βυθιστεί μέσα στη λίμνη που θα δημιουργηθεί στην περιοχή.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι εργασίες έχουν προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό και ήδη το φράγμα έχει φτάσει στα 53 μέτρα από τα 55 συνολικά που προβλέπονται να γίνουν, έχουν φτάσει δηλαδή μέχρι το σημείο υπερχείλισης καθώς από εκεί και πάνω θα γίνει το οδόστρωμα. Επίσης έχει κατασκευαστεί το μεγαλύτερο τμήμα του αγωγού μεταφοράς, μήκους 1 χιλιομέτρου και απομένουν μόνο 100 μέτρα περίπου, ενώ μένει να γίνει και η κατασκευή του μανδύα της εσωτερικής πλευράς του φράγματος.

Το φράγμα έχει μήκος 246 μέτρα και στο πάνω μέρος του θα υπάρχει δρόμος πλάτους 7 μέτρων με 2 μέτρα πεζοδρόμια, ενώ στη βάση του το πλάτος είναι 96 μέτρα. Το ύψος του από την θεμελίωση φτάνει τα 55 μέτρα και από το φυσικό έδαφος τα 45 μέτρα, η χωρητικότητα της λίμνης που θα δημιουργηθεί θα είναι 7.630.000 κυβικά μέτρα και ο ετήσιος διαθέσιμος όγκος νερού για κατανάλωση 9 εκ. κυβικά νερού, με δυνατότητα άρδευσης 30 εκ. τετραγωνικών μέτρων γης. 

Βέβαια για να φτάσει μέχρι εκεί θα πρέπει να γίνουν και τα δίκτυα άρδευσης, τα οποία ακόμη είναι στη διαδικασία μελέτης -καθώς χωρίς δίκτυα άρδευσης και πάλι το νερό δεν θα μπορεί να αξιοποιηθεί. Να σημειωθεί ότι η απορροή του νερού μέσα από την λεκάνη του θα γίνεται από πύργο υδροληψίας που είναι υπερυψωμένος από το επίπεδο του εδάφους. 

Θα υπάρχει επίσης πλήρης τεχνολογικός εξοπλισμός και κέντρο παρακολούθησής του σε μόνιμη βάση, με ειδικούς αισθητήρες που έχουν τοποθετηθεί στο εσωτερικό του.
ΠΗΓΗ Κ. Μπ. - ελευθερία 
ΑΠΟ http://filiatranet.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: