ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Εκκίνηση για το πανηγύρι στην Ευαγελίστρια- Σταδιακά καλύπτονται οι...παράγκες

ΜΟΝΟ οι 135 από τις 200 συνολικά θέσεις κληρώθηκαν πρόσφατα στο Δ.Σ. ΤΡΙΦΥΛΊΑΣ για την χωροθέτηση των πάγκων στο πανηγύρι της Κυπαρισσίας. Ωστόσο η πλήρωση των θέσεων γίνεται σταδιακά καθώς καθημερινά έρχονται έμποροι από διάφορες περιοχές ζητώντας τις περσινές θέσεις τους....οπότε η ζήτηση αναμένεται να καλυφθεί. Ελπίζουμε μόνο να μην υπάρξουν παράνομοι ή μισθωμένες θέσεις χωρίς πρόγραμμα τονίζουν αρμόδιες πηγές.
Την Τρίτη ξεκινά πάντως η μεγάλη εμποροπανήγυρη της Κυπαρισσίας που θα διαρκέσει όλη την εβδομάδα και η οποία πραγματοποιείται κάθε χρόνο με την ευκαιρία του
εορτασμού της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού. Εμποροι, μικροπωλητές αλλά και πλήθος από ψησταριές είναι σε πλήρη ανάπτυξη στους δρόμους γύρω από τον ναό της Ευαγγελίστριας.
Οσον αφορά τις θρησκευτικές εκδηλώσεις, την Παρασκευή το απόγευμα στον ιερό ναό της Ευαγγελίστριας θα τελεστεί πανηγυρικός αρχιερατικός εσπερινός χοροστατούντος του μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας Χρυσοστόμου. Ανήμερα στην γιορτή θα τελεστεί αρχιερατική θεία λειτουργία στην οποία θα χοροστατήσει ο κ. Χρυσόστομος, μετά το πέρας της οποίας θα γίνει λιτάνευση του Τιμίου Σταυρού στους δρόμους γύρω από τον ιερό ναό συνοδεία της Φιλαρμονικής του δήμου, του ιερού κλήρου και των πιστών.

ΑΠΟ http://kyparissiotis.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: