ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Ξένοι επιχειρηματίες για λάδι Καλαμάτας

Επιχειρηματίες από το Ισραήλ και τη Γαλλία θα δημιουργήσουν στη Μεσσηνία μονάδα τυποποίησης ελαιολάδου ΠΟΠ "Καλαμάτα" και θα διαθέτουν το προϊόν τους στη διεθνή αγορά.
Χθες εκπρόσωποι διεθνούς ομάδας επιχειρηματιών, με τους ντόπιους συνεργάτες τους επισκέφθηκαν το Δημαρχείο Καλαμάτας και συναντήθηκαν με το δήμαρχο Π. Νίκα, 6 μήνες μετά την πρώτη τους επίσκεψη. Επαναβεβαίωσαν την απόφασή τους να επενδύσουν στη δημιουργία ενός brand (μιας μάρκας) εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου που θα φέρει την ονομασία "Καλαμάτα", αφού διερεύνησαν τη διεθνή αγορά μέσω μεγάλης εταιρείας των ΗΠΑ και διαπίστωσαν τις θετικές προοπτικές διάθεσης
ενός εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου. Προϊόν που θα παρέχει στο διεθνή καταναλωτή την εγγύηση της πιστοποιημένης ποιότητας, με ιχνηλασιμότητα.
Στη συνάντησή τους με το δήμαρχο, παρουσία των τοπικών συνεργατών τους, τον ενημέρωσαν για τις επαφές τους αυτές τις ημέρες στην περιοχή μας με παραγωγούς, ελαιοτριβείς και συνεταιρισμούς, καθώς και την πρόθεσή τους να ξεκινήσουν με εμφιάλωση και διάθεση στη διεθνή αγορά, κατά την προσεχή περίοδο, μιας αξιόλογης ποσότητας ελαιολάδου, που ελπίζουν να πολλαπλασιαστεί μέσα στην προσεχή διετία.
Οπως σημείωσαν, η επιθυμία τους είναι να καταπολεμηθεί, μέσα από τις διαδικασίες πιστοποίησης και ιχνηλασιμότητας, το φαινόμενο της απατηλής αναγραφής του ονόματος "Καλαμάτα" στις ετικέτες ελαιολάδων που δεν προέρχονται από την περιοχή μας και πωλούνται σε πολύ χαμηλές τιμές. Το ελαιόλαδο που αυτοί θα εμφιαλώνουν και θα πωλούν, επιθυμούν να έχει όλες τις εγγυήσεις για τον αγοραστή, ώστε αυτός να γνωρίζει πως απολαμβάνει γνήσιο ΠΟΠ "Καλαμάτα".
Ο δήμαρχος καλωσόρισε αυτή την επενδυτική τους προσπάθεια και δήλωσε την αλληλεγγύη του δήμου προς κάθε επιχειρηματία, ο οποίος -με σεβασμό της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας- επιθυμεί να αναδείξει το εκλεκτό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο της περιοχής της Καλαμάτας. Υποσχέθηκε δε στήριξη στην προσπάθειά τους, όπως σε κάθε ανάλογο εγχείρημα, από πλευράς Δήμου για την υπέρβαση γραφειοκρατικών δυσκολιών. Επίσης, τόνισε την αξία τέτοιων επενδύσεων για τη στήριξη των αγροτών της περιοχής μας.
Οι επιχειρηματίες πρόσθεσαν πως στο σχεδιασμό τους περιλαμβάνεται και η μελλοντική διαμόρφωση ενός κέντρου ελαιολάδου, επισκέψιμου, που θα αναδεικνύει την ιστορία και την ποιότητα του προϊόντος, ώστε ένα κομμάτι της επένδυσής τους να επιστρέψει ως προστιθέμενη αξία στην περιοχή της Καλαμάτας.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr
  Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/agrotika/item/28695-ladi-kalamata-xenoi-epixeirimaties

Δεν υπάρχουν σχόλια: