ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή, 6 Σεπτεμβρίου 2013

Δελφίνια και νυχτερίδες μακρινά ξαδέρφια!

Γενετικές ομοιότητες αποδεικνύεται ότι συνδέουν τα δελφίνια με ένα ιδιαίτερο θηλαστικό: τις νυχτερίδες!
Η πιο προφανής ομοιότητα ανάμεσα στα δύο θηλαστικά είναι η ικανότητα του ηχοεντοπισμού, που τους επιτρέπει να «σαρώνουν» τον κόσμο με τη χρήση ήχου.
Ο ηχοεντοπισμός περιλαμβάνει τη δημιουργία, τη λήψη και την επεξεργασία υπερηχητικών παλμών για τον εντοπισμό θηραμάτων ή την ανίχνευση εμποδίων.

Ερευνητές του πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου εκτιμούν ότι η γενετική ομοιότητα οφείλεται στη συγκλίνουσα εξέλιξή τους, έννοια που μεταφράζεται ως ανάπτυξη κοινών χαρακτηριστικών σε ζώα με μικρή έως ανύπαρκτη σχέση μεταξύ τους.
Η συγκλίνουσα εξέλιξη δεν αφορά μόνο σε μορφολογικά χαρακτηριστικά, αλλά και σε γενετικές διαφοροποιήσεις, όπως είναι η περίπτωση δελφινιών και νυχτερίδων.
Μελετώντας και συγκρίνοντας πάνω από 2.300 γονίδια σε 22 θηλαστικά, μεταξύ των οποίων ρινοδέλφινα και διάφορα είδη νυχτερίδων, οι επιστήμονες εντόπισαν γενετικές υπογραφές που δείχνουν σύγκλιση των δύο ζώων σε σχεδόν 200 σημεία, τα οποία σχετίζονται κυρίως με την ακοή ή την κώφωση, αλλά και με την όραση.
Οι ομοιότητες δεν εντοπίστηκαν όταν η σύγκριση των δελφινιών έγιναν με είδη νυχτερίδων που δεν διαθέτουν την ικανότητα του ηχοεντοπισμού.
Στη συνέχεια , οι επιστήμονες σκοπεύουν να συγκρίνουν και άλλα κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ φαινομενικά πολύ διαφορετικών ζώων, όπως η πέψη, η κοινωνική συμπεριφορά και η εξαιρετικά αναπτυγμένη ευφυΐα.
Η πρώτη εκτίμηση των επιστημόνων αποδίδει τις κοινές γενετικές ακολουθίες σε διαφορετικούς μεταξύ τους οργανισμούς στη φυσική επιλογή.

econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη