ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Μπλόκο στις επιδοτήσεις χιλιάδων αγροτών

«Μπλόκο» στις επιδοτήσεις και στις ενισχύσεις (ακόμη και στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ) χιλιάδων αγροτών που δεν πληρώνουν τις εισφορές τους στον ΟΓΑ ούτε ρυθμίζουν τα ........

βεβαιωμένα χρέη τους προς τον Οργανισμό, βάζει η κυβέρνηση επιβάλλοντας την υποχρέωση προσκόμισης ασφαλιστικής ενημερότητας πριν από τη διεκδίκηση οποιασδήποτε επιδότησης ή, εναλλακτικά, το συμψηφισμό των οφειλών με τις ενισχύσεις, όπως προβλέπει από το... 2010 ο ν. 3863 ο οποίος, ωστόσο, παραμένει ανενεργός!


Το μέτρο - ισχυρό αντικίνητρο για τη μη καταβολή των εισφορών και τη συσσώρευση οφειλών, «κλείδωσε» σε σύσκεψη (την Πέμπτη) των υπουργών Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, Εργασίας Γιάννη Βρούτση και του διοικητή του ΟΓΑ Ξ. Βεργίνη.

Στη σύσκεψη διαπιστώθηκε ότι σε σύνολο 619.259 ενεργών ασφαλισμένων, σχεδόν οι 4 στους 10 (το 37,3%) δεν καταβάλλουν καθόλου τις εισφορές που προβλέπονται, με αποτέλεσμα να έχουν συσσωρευτεί χρέη 525 εκατ. ευρώ και ο ΟΓΑ να... συνεχίζει να πληρώνει τις παροχές στους αγρότες και στους 740.260 συνταξιούχους μέσω της... κρατικής επιχορήγησης (δηλ. της γενικής φορολογίας). Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας και του ΟΓΑ, η κρατική επιχορήγηση «αγγίζει» τα 4,7 δισ. ευρώ, ενώ οι εισφορές των «ενεργών» ασφαλισμένων το 2012 ήταν μόλις 236 εκατ. ευρώ και στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου '13 δεν ξεπερνούν τα 204 εκατ. ευρώ.

Καμιά επιδότηση σε αγρότες που δεν πληρώνουν εισφορές

ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ

Με δεδομένα αφενός τους δημοσιονομικούς περιορισμούς που επιβάλλουν περιορισμό των επιχορηγήσεων και αφετέρου την υποχρέωση των ασφαλισμένων και των εργοδοτών να είναι ασφαλιστικά «ενήμεροι» ή να ρυθμίζουν και σταδικά να εξοφλούν τις οφειλές τους, οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας αποφάσισαν να ενεργοποιηθούν άμεσα οι «ανενεργοί» νόμοι που έχουν προβλέψει από το...1997 (ν. 2458) και το...2010 (ν. 3863/10) την υποχρέωση προσκόμισης ασφαλιστικής ενημερότητας και εναλλακτικά, αν δεν προσκομιστεί βεβαίωσης εξόφλησης οφειλής, την παρακράτηση του συνόλου των οφειλών και την απόδοσή τους στον ΟΓΑ με συμψηφισμό στις περιπτώσεις αποζημίωσης ή δανειοδότησης ή επιχορήγησης ή επιδότησης.
Δηλαδή το μέτρο θα εφαρμόζεται όχι μόνο για τις επιδοτήσεις του Δημοσίου και της Ε.Ε. αλλά και για δάνεια (από τράπεζες) και για αποζημιώσεις γεωργικής παραγωγής που θα ζητούν οι αγρότες από τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων.


ΠΗΓΗ Ημερησία
ΑΠΟ http://filiatranews.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: