ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου 2013

Στα Φιλιατρά οι ποδηλάτες Αγάπης!

Written By Filiatra-NET on Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου 2013 | 13:32


Στα Φιλιατρά βρέθηκε σήμερα το πρωί η ομάδα των έξι ποδηλατών της Πανελλαδικής – Παγκυπριακής Ποδηλασίας Αγάπης με σκοπό την συγκέντρωση τροφίμων για τα κοινωνικά παντοπωλεία. 
Οι ποδηλάτες έφτασαν εχθές από τον Πύργο στην Κυπαρισσία όπου και διανυκτέρευσαν και σήμερα το πρωί ξεκίνησαν τον αγώνα τους με προορισμό την Καλαμάτα, για να συνεχίσουν από εκεί τις επόμενες ημέρες σε διάφορες περιοχές της χώρας μας, τερματίζοντας στις 11 Οκτωβρίου στη Κύπρο.


Ο Ανδρές Ονησιφόρου από την Κύπρο, μιλώντας στο filiatranet, αναφέρθηκε στην αγάπη και στην στήριξη του κόσμου σε αυτήν την προσπάθεια που δείχνει την ελληνική ψυχή σε θέματα αλληλεγγύης, ενώ ο Σπύρος Καμπαξής στάθηκε στα τραγικά γεγονότα του 2007 στην Αρτέμιδα και ελπίζει να μην ξαναζήσει η χώρα μας τέτοιες στιγμές.

Ο κόσμος πάντως παρά τις δυσκολίες ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Ποδηλασίας Αγάπης σε αυτήν την φιλανθρωπική προσπάθεια, προσφέροντας διάφορα είδη απ΄το υστέρημά του, ενώ ιδιαίτερη "αίσθηση" έκανε η απουσία των εκπροσώπων της Δημοτικής Ενότητας Φιλιατρών και του Δήμου κατά την άφιξη της ομάδας των ποδηλατών στην πόλη μας.Δείτε το βίντεο στο http://filiatranet.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη