ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή, 30 Αυγούστου 2013

Ξεπέρασαν τους 1.000 οι νέοι Μεσσήνιοι φοιτητές

Τα προγράμματα σπουδών των σχολών στις οποίες πέρασαν μελετούν από χθες 1.007 Μεσσήνιοι, ενώ την ίδια ώρα 945 εισακτέοι κάνουν σχέδια για τις σπουδές τους στην Καλαμάτα. Σε σύγκριση με πέρυσι,  στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ εισήχθησαν 128 λιγότεροι Μεσσήνιοι, ενώ στις σχολές της Καλαμάτας πέρασαν 53 περισσότεροι νέοι φοιτητές. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους Μεσσήνιους επιτυχόντες οι 142 (ποσοστό 14,1%) πέρασαν σε σχολές της Καλαμάτας και άρα δεν θα φύγουν από το νομό. Οι 49 από αυτούς μπήκαν στις
πανεπιστημιακές σχολές της Καλαμάτας και οι υπόλοιποι 93 στο ΤΕΙ. Συνολικά στις σχολές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα πέρασαν 230 φοιτητές και στο ΤΕΙ 615. Ετσι το 21,3% των πρωτοετών στις πανεπιστημιακές σχολές της Καλαμάτας θα είναι Μεσσήνιοι, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στο ΤΕΙ είναι 15,1%. 
Οπως φαίνεται, μεγάλος αριθμός Μεσσήνιων επιλέγει σπουδές εντός του νομού, προκειμένου να αποφύγει τα έξοδα που συνεπάγεται η φοίτηση σε άλλη περιοχή. 
Οσον αφορά τις βάσεις, αυτές κυμάνθηκαν σε καλά επίπεδα για το Πανεπιστήμιο και σε ικανοποιητικό για το ΤΕΙ. Ειδικότερα οι βάσεις του ΤΕΙ, αν και είναι κάτω από το 10, συγκρατήθηκαν σε επίπεδα που δεν δικαιολογούν πανικό για το μέλλον των σχολών. Πιο αναλυτικά:
• Οσον αφορά τη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα: 
Στο Τμήμα Φιλολογίας ο πρώτος εισήχθη με βαθμό 19,1 και η βάση διαμορφώθηκε στο 14,92. 
Αντίστοιχα, στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών ο πρώτος εισήχθη με βαθμό 18,05 και η βάση διαμορφώθηκε στο 13,78.
• Οσον αφορά το ΤΕΙ: 
Στη Σχολή Τεχνολόγων Γεωπόνων ο πρώτος εισήχθη με βαθμό 12,08 και η βάση διαμορφώθηκε στο 8,9. 
Στη Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων ο πρώτος εισήχθη με βαθμό 13,1 και η βάση διαμορφώθηκε στο 9,7. 
Στη Σχολή Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο πρώτος εισήχθη με βαθμό 9,2 και η βάση διαμορφώθηκε στο 7,9. 
Στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας ο πρώτος εισήχθη με βαθμό 9,2 και η βάση διαμορφώθηκε στο 7,5. 
 Τέλος, στη Σχολή Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής ο πρώτος εισήχθη με βαθμό 12,43 και η βάση διαμορφώθηκε στο 8,7. 

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/perivallon-paideia-syllogoi/item/28445-neoi-messinioi-foitites?ref=fb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη