ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Επαναφορά της βάσης του "10" και αυστηρότερη εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για το νέο Λύκειο. Στο τραπέζι η επαναφορά της βάσης του "10", μετά την κατακόρυφη πτώση των φετινών βάσεων. Διαβάστε αναλυτικά
Εκ βάθρων αλλάζει και πάλι ο τρόπος εισαγωγής στο πανεπιστήμιο με το σχέδιο νόμου για το νέο Λύκειο.
Το νομοσχέδιο με τίτλο "Αναδιάρθρωση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και λοιπές διατάξεις" κατατέθηκε στη Βουλή το βράδυ της Πέμπτης και θα εισαχθεί προς συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.
Η ψηφοφορία του αναμένεται να λάβει χώρα την επόμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με το νέο σχέδιο νόμου, οι εξετάσεις του Λυκείου αποσυνδέονται από την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ.
Οι εξετάσεις θα γίνονται σε πανελλαδικό επίπεδο, ενώ τα θέματα θα προέρχονται κατά 50% από κλήρωση από τράπεζα θεμάτων και κατά 50% από την κεντρική επιτροπή εξετάσεων.

Η βαθμολογία της Γ’ Λυκείου αλλά και των δύο προηγούμενων τάξεων (Α' και Β') θα προσμετράται αλλά με συγκεκριμένους συντελεστές και θα συνυπολογίζεται με τον βαθμό που θα συγκεντρώνει στις πανελλήνιες ο υποψήφιος.
Όπως αναφέρεται, με την έναρξη κάθε σχολικής χρονιάς, οι μαθητές θα επιλέγουν την ομάδα μαθημάτων προσανατολισμού. Οι ομάδες είναι 4, όσες και οι παλιές δέσμες:
• Ανθρωπιστικές Σπουδές - Νομικές Σπουδές (νεοελληνική γλώσσα και λογοτεχνία, αρχαία, ιστορία και λατινικά)
• Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες (νεοελληνική γλώσσα, μαθηματικά, φυσική και χημεία)
• Επιστήμες Υγείας (νεοελληνική γλώσσα, φυσική, χημεία και βιολογία)
• Επιστήμες Οικονομίας – Κοινωνικές και Πολιτικές Επιστήμες (νεοελληνική γλώσσα, μαθηματικά, ιστορία, αρχές φυσικών επιστημών).
Επαναφορά της βάσης του 10
Παράλληλα, την επαναφορά της βάσης του 10 για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση επανεξετάζει το υπουργείο Παιδείας σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της "Καθημερινής".
Αιτία η πρωτοφανής πτώση των βάσεων λόγω των δύσκολων μαθημάτων στις Πανελλαδικές εξετάσεις.
Ακόμη και η υψηλόβαθμη Ιατρική βρέθηκε κάτω από το όριο των 19 χιλιάδων μονάδων. Μόνο 26 τμήματα βρέθηκαν να έχουν εισακτέους με πάνω από 18 χιλιάδες μόρια.
Την ίδια στιγμή το ένα στα τρία τμήματα Πανεπιστημίων διαμόρφωσε βάση εισαγωγής κάτω από το 10.
Πάντως, η οικονομική κρίση έβαλε το στίγμα της στις επιλογές των υποψηφίων.
Προτίμησαν σχολές κοντά στην οικογενειακή εστία, επέλεξαν περισσότερο από πέρυσι τα παραδοσιακά τμήματα (πχ. Νομική Σχολή, Οικονομικών Επιστημών), ενώ απέφυγαν τις σχολές με επαγγελματική διέξοδο το διορισμό στο Δημόσιο (πχ. Παιδαγωγικά).
Αμείωτο παρέμεινε το ενδιαφέρον τους στις αστυνομικές και στρατιωτικές σχολές.

ΑΠΟ  http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: