ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Γέμισε προσκόπους το δάσος της Ελαίας

Για ακόμη μια χρονιά το δάσος της Ελαίας έχει γεμίσει με παιδικές φωνές από τους προσκόπους που έχουν κατασκηνώσει σε αυτό και περνούν το καλοκαίρι τους. Πρόσκοποι από την Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή της Τριφυλίας βρίσκονται αυτές τις μέρες εκεί, ενώ σε λίγες μέρες αναμένεται και η άφιξη του ελληνογαλλικού συστήματος Παρισίου, όπως και Ελληνοαμερικάνων παιδιών που θα περάσουν τις διακοπές τους μαζί με τους προσκόπους.

Οπως μας επισήμαναν οι επικεφαλής των συστημάτων που βρίσκονται αυτές τις ημέρες στην περιοχή, το δάσος αυτό είναι μοναδικό για τέτοιες δραστηριότητες, καθώς πέρα από την
ομορφιά του βρίσκεται δίπλα από την θάλασσα και προσφέρεται για πολλές δραστηριότητες. Αυτός εξάλλου είναι και ο λόγος που το προτιμάνε για πολλά χρόνια τώρα και αυτοί από την πλευρά τους φροντίζουν για την προστασία του δάσους αλλά και για την ανανέωσή του κάνοντας δεντροφυτεύσεις αλλά και καθαρίζοντάς το. 
Εχοντας φτιάξει μια εξαιρετική κατασκήνωση κάτω από την δροσιά των δέντρων, τα παιδιά έχουν την δυνατότητα να παίξουν αλλά και να μάθουν πολλά πράγματα περνώντας πολύ ευχάριστα τις καλοκαιρινές τους διακοπές.
Χαρακτηριστικά ο Τάσος Τανίδης αρχηγός στην Δεύτερη Αγέλη του Συστήματος Πάτρας, μας είπε: «Εχουμε έρθει από τα μέσα Ιουνίου και θα καθίσουμε μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Η περιοχή αυτή και το δάσος παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον για εμάς. Αγαπάμε και φροντίζουμε το δάσος έχοντας κάνει και δεντροφυτεύσεις, αφού είναι ο χώρος που κάνουμε κατασκήνωση. Είναι ένας χώρος πολύ καλός σχετικά κοντά στην πόλη μας και έχουμε αναπτύξει σχέσεις με τον κόσμο της περιοχής και το δήμο. Φέτος θα περάσουν περισσότερα από 40 παιδιά δημοτικού, αλλά τόσα από τάξεις του γυμνασίου και επίσης θα επισκεφθούν την κατασκήνωσή μας Γάλλοι και Αμερικάνοι που έχουμε συνεργασίες».
Μιλώντας για τις δραστηριότητές τους μας είπε: «Κάνουμε κάποια παιχνίδια με τα παιδιά, επίσης καθαρισμό της παραλίας και του δάσους προσπαθώντας να βοηθήσουμε την περιοχή. Η μέρα του πρόσκοπου ξεκινά με ένα ξύπνημα περίπου στις 8, κάνουμε λίγη γυμναστική, παίρνουμε το πρωινό μας, φτιάχνουμε τις σκηνές μας, κατεβαίνουμε για μπάνιο και το υπόλοιπο πρωινό θα κάνουμε κάποια παιχνίδια. Ακολουθεί το μεσημεριανό φαγητό, ξεκούραση και παιχνίδια το απόγευμα, ενώ το βράδυ συνήθως κάνουμε μια βόλτα στο δάσος».
Για την εικόνα του δάσους καθώς το επισκέπτονται χρόνια τώρα μας τόνισε: «Εγώ έρχομαι 13 χρόνια εδώ. Το δάσος είχε κάποια προβλήματα, αλλά ευτυχώς η εικόνα του βελτιώνεται. Ασχημο είναι ότι έχει σταματήσει το τρένο που μας βόλευε πολύ».
Από την πλευρά του ο αρχηγός του 1ου Συστήματος Φιλιατρών Τάκης Παγάνης μας είπε: «Φιλοξενούμαστε εδώ στην κατασκήνωση με 8 παιδιά του Συστήματος, έχοντας αναπτύξει μια συνεργασία από το 2003 με το Σύστημα της Πάτρας. Το παράκτιο δάσος της περιοχής αυτής είναι η ζωή με κεφαλαία γράμματα για τον τόπο. Βέβαια τα τελευταία χρόνια μια αρρώστια έχει ξεράνει αρκετά πεύκα, αλλά φροντίζουμε και τα αντικαθιστούμε. Είναι ενδεικτικό ότι έχουν ξεραθεί περίπου 70 και έχουμε φυτέψει 240. 
Για τα παιδιά είναι πολύ σημαντικό μιας και έρχονται τόσο κοντά με την φύση και νομίζω περνάνε τέλεια .Αυτό βλέπεις στο πρόσωπό τους, στο χαμόγελό τους».
Ο μικρός πρόσκοπος Σπύρος Παγάνης μας είπε: «Μου αρέσει πάρα πολύ εδώ, τα ζώα, οι κατασκευές, όλα. Μου αρέσει που είμαι εδώ και ζω εδώ στο δάσος».
Κ.Μπ.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/koinoniki-drastiriotita/item/27359-proskopoi-elaia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...