ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Καταστροφική η πλήρης φόρτιση του κινητού – Πώς θα σώσουμε τη μπαταρία;

Η «έξυπνη» φόρτιση των κινητών τηλεφώνων διαφέρει κατά πολύ από την πρακτική που εφαρμόζουμε οι περισσότεροι.
Σύμφωνα με την έγκυρη ιστοσελίδα τεχνολογίας Gizmodo η πλήρης αποφόρτιση και στη συνέχεια η πλήρης φόρτιση της μπαταρίας μόνο ευεργετική δεν είναι για το κινητό τηλέφωνο.
Αντίθετα για τη μεγιστοποίηση της διάρκειας ζωής των ηλεκτρονικών συσκευών η ιστοσελίδα συστήνει αποφόρτιση της μπαταρίας μέχρι το 40% και στη συνέχεια φόρτιση μέχρι το 80%.
«Η πλήρης φόρτιση σε τακτικά χρονικά διαστήματα δεν πρόκειται να κάνει την μπαταρία να εκραγεί,
αλλά θα μειώσει τη διάρκεια ζωής της», αναφέρει σε άρθρο του ο συντάκτης του Gizmodo Eric Limer.
Ο συντάκτης συνιστά στους χρήστες κινητών τηλεφώνων να διατηρούν όσο περισσότερο μπορούν το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας τους άνω του 50% και να μεριμνούν ώστε η συσκευή να μην αποφορτίζεται ποτέ πλήρως.
Επιπλέον, για τη μεγιστοποίηση της διάρκειας ζωής συμβουλεύει τους χρήστες να αποφεύγουν την ασύρματη φόρτιση και να προστατεύουν τα κινητά τους τηλέφωνα από τη ζέστη και τον ήλιο, διευκρινίζοντας ότι η ιδανική θερμοκρασία είναι οι 15 βαθμοί Κελσίου.
Ο Limer καταρρίπτει επίσης τον «μύθο» της φόρτισης των καινούριων κινητών τηλεφώνων για 72 ώρες, εξηγώντας πως αυτό είναι ευεργετικό για τις μπαταρίες νικελίου και όχι για τις μπαταρίες ιόντων λιθίου που διαθέτουν οι πιο εξελιγμένες συσκευές.
Μεταξύ άλλων συμβουλεύει τους χρήστες σε περιοχές με χαμηλό σήμα να θέτουν το κινητό τους εκτός δικτύου ώστε να μην «χαλά» τη μπαταρία ψάχνοντας για σύνδεση, καθώς και να επιλέγουν χαμηλή ένταση κλήσης και να κλειδώνουν το κινητό τους.
econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αλλαγές στη χορήγηση των άμεσων ενισχύσεων

Agro-in 25 Απριλίου 2024 | 10:41 Αλλαγές στις διαδικασίες χορήγησης άμεσων ενισχύσεων , βάσει του ΟΣΔΕ, για τις αιτήσεις του 2023 όσον αφ...