ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Ένα προσκύνημα διαφορετικό από τα άλλα.

Μια σπάνια εμπειρία είχαν την ευκαιρία να ζήσουν όσοι ακολούθησαν σήμερα τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιερόθεο στο ετήσιο προσκύνημα στο σπήλαιο του Αγίου Νικολάου Βαράσοβας Ναυπακτίας.

Ο Μητροπολίτης, οι ιερείς και οι πιστοί πήγαν στο σημείο όπου βρίσκεται το αρχαίο ερημητήριο με βάρκες και στη συνέχεια ακολούθησε ανηφορική πεζοπορία είκοσι λεπτών.

Η θέση του σπηλαίου στην απότομη πλαγιά του βουνού με θέα τον Πατραϊκό κόλπο και οι μοναδικές στιγμές που έζησαν όσοι βρέθηκαν εκεί τους

αντάμειψαν για τον κόπο τους.

Κατά τη διάρκεια της Θ. Λειτουργίας που τέλεσε ο Μητροπολίτης κ. Ιερόθεος, αναφέρθηκε στην γνησιότητα της μοναχικής ζωής με αφορμή την ζωή των ερημιτών που έζησαν προσευχόμενοι αναζητώντας την ένωσή τους με τον Θεό, και με αφορμή το εορτάζοντα την ημέρα αυτή αββά Σισώη.

Μετά την θεία Λειτουργία ο καθηγητής κ. Αθανάσιος Παλιούρας που είναι ο επικεφαλής της ομάδας των αρχαιολόγων που πραγματοποίησε την ανασκαφή, ξενάγησε τους προσκυνητές στον χώρο.

Πριν μερικά χρόνια στο προσκύνημα συμμετείχαν, πέρα από την ανασκαφική ομάδα, ελάχιστοι πιστοί, που χρόνο με τον χρόνο αυξάνονταν και έγιναν πλέον εκατοντάδες, που έρχονται από την Ναύπακτο, το Μεσολόγγι, το Αγρίνιο, την Πάτρα κ.α. και αυτό γιατί το προσκύνημα στο σπήλαιο του αγίου Νικολάου Βαράσοβας αποτελεί μοναδική εμπειρία, η οποία προβάλλεται τελευταία και από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.


Δείτε φωτό στο http://www.dogma.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΕΚΕ για μεταβίβαση τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία καταναλωτών

22/04/2024  13:00 «Πληθαίνουν οι υποθέσεις μεταβίβασης τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία των καταναλωτών. Έξι χρόνια...