ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2013

Αρκαδία: Σύλληψη 2 αλλοδαπών με πλαστά χαρτονομίσματα αξίας 66.000 ευρώ!

Written By Filiatra-NET on Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2013 | 20:01 

Συνελήφθησαν χθες (24-7-2013) το βράδυ, μετά από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση του Τμήματος Ασφαλείας Τρίπολης, δύο (2) αλλοδαποί, ένας 37χρονος αλλοδαπός υπήκοος Ρουάντας και ένας 28χρονος υπήκοος Καμερούν, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία, για απάτη κατά συναυτουργία και κυκλοφορία παραχαραγμένων νομισμάτων.

Η σύλληψη τους, επετεύχθη μετά αναλυτική διερεύνηση από το Τμήμα Ασφαλείας Τρίπολης και ύστερα από κατάλληλη αξιολόγηση, αξιοποίηση και διασταύρωση στοιχείων, ενώ επιπλέον εξακριβώθηκε επακριβώς η μεθοδολογία της δράσης τους.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε, οι δύο δράστες, εξαπατούσαν τα θύματά τους, πείθοντας τα ότι μπορούσαν με κατάλληλη επεξεργασία, να μετατρέψουν πακέτα με λευκό χαρτί, τα οποία είχαν το ίδιο μέγεθος με τα χαρτονομίσματα των -50- και των -100- ευρώ κυρίως, σε γνήσια χαρτονομίσματα.

Τα λευκά χαρτιά, ισχυρίζονταν πως ήταν προηγουμένως γνήσια χαρτονομίσματα, τα οποία είχαν χρωματίσει προκειμένου να τα εισάγουν στη χώρα, αποφεύγοντας τον έλεγχο των Άρχων.  

Για να τους πείσουν δε, πραγματοποιούσαν επίδειξη, όπου τοποθετούσαν σε υγρό τα λευκά χαρτιά, τα τύλιγαν με αλουμινόχαρτο και χωρίς να γίνονται αντιληπτοί, τα αντάλλαζαν τεχνηέντως με γνήσια χαρτονομίσματα, τα οποία στη συνέχεια τα επιδείκνυαν στα θύματα τους, ως προϊόντα τις υποτιθέμενης μετατροπής.

Κατά την αστυνομική διερεύνηση της υπόθεσης αυτής, οργανώθηκε από το Τμήμα Ασφαλείας Τρίπολης, συντονισμένη επιχείρηση, όπου αστυνομικός προσποιούμενος τον αγοραστή, κατάφερε να έλθει σε επαφή με τους δύο αλλοδαπούς.

Μετά από πολυήμερη διαπραγμάτευση «συμφωνήθηκε» η παράδοση σε αυτούς, του χρηματικού ποσού των -80.000- ευρώ, προκειμένου αυτοί να παραδώσουν στη συνέχεια χρωματισμένα χαρτονομίσματα, «υποτιθέμενης» χρηματικής αξίας -250.000- ευρώ, καθώς και όλα τα απαραίτητα σύνεργα για τον αποχρωματισμό αυτών, σε «γνήσια» χαρτονομίσματα.

Χθες (24-7-2013) το βράδυ, μετά από προκαθορισμένη συνάντηση σε χώρο ξενοδοχείου στην Τρίπολη Αρκαδίας, προσήλθαν οι δύο αλλοδαποί και παρέδωσαν στον «υποψήφιο» αγοραστή – αστυνομικό, τα προσυμφωνηθέντα. Αφού παρέλαβαν τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα, οι  αστυνομικοί επενέβησαν άμεσα και τους συνέλαβαν.

Κατά την αστυνομική επιχείρηση, στην κατοχή των δραστών βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:
  • Χίλια διακόσια (1.200) παραχαραγμένα χαρτονομίσματα των -50- ευρώ και εξήντα (60) παραχαραγμένα χαρτονομίσματα των -100- ευρώ, συνολικής αξίας -66.000- ευρώ, τα οποία είχαν σκοπό να διαθέσουν σε κυκλοφορία στην αγορά.
  • Επτά (7) πακέτα χαρτιού, στο μέγεθος χαρτονομισμάτων των -50- ευρώ.
  • Το χρηματικό ποσό των -215- ευρώ. 
  • Τέσσερα (4) κινητά τηλέφωνα.
  • Διάφορα σύνεργα, τα οποία χρησιμοποιούσαν για το δήθεν αποχρωματισμό των «γνήσιων» χαρτονομισμάτων.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Τρίπολης.
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι αστυνομικές έρευνες και το προανακριτικό έργο, από το Τμήμα Ασφαλείας Τρίπολης, προκειμένου να διακριβωθεί πλήρως το σύνολο και το χρονικό εύρος των παρανόμων δραστηριοτήτων τους.
 
ΑΠΟ http://filiatranet.blogspot.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΜΑΝΤΡΑ (ΦΩΤΟ)

Ολοκληρώθηκε εχθές η μάντρα κ η τοποθέτηση του προστατευτικού σύρματος στον προαύλιο χώρο του παιδότοπου μας.