ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Η καλύτερη τοποθεσία για surfing στο Λαγκούβαρδο...

του Νικόλα Γεωργιακώδη 
Μπορεί η Ελλάδα να μην φημίζεται για το μέγεθος και την ποιότητα των κυμάτων της, συστατικά απαραίτητα για την πλειοψηφία των surfers όμως αν κάποιος θέλει να πάρει μια πρώτη γεύση από το Καλιφορνέζικο θαλάσσιο σπορ μπορεί να το κάνει, ακόμα και στην Αττική. Είναι ενδεικτικό άλλωστε ότι τα τελευταία χρόνια όσοι θέλουν να… προθερμανθούν για πιάσουν τα reefs (τα κύματα) σε δημοφιλείς ελληνικές τοποθεσίες για surfing, όπως η Μεσακτή στην Ικαρία, ο Πλατανιάς στα Χανιά και ο Λαγκούβαρδος στα Φιλιατρά, τιμούν δεόντως συγκεκριμένα surf
spots εντός Αττικής. Όπου (δεν) φυσάει ο άνεμος πάω «Η Βόρεια πλευρά της Αττικής δύσκολα θα έχει καλό κύμα γιατί η Εύβοια ‘κόβει’, οπότε πάμε κυρίως στην Νότια πλευρά με κορυφαία επιλογή την πλαζ της Βουλιαγμένης, απέναντι από την Ωκεανίδα και την παραλία της Βάρκιζας», λέει ο Ισίδωρος, surfer και καθηγητής σχολής surf. Εξίσου γνωστές παραλίες για surf είναι αυτή του Αγίου Δημητρίου, της Βραυρώνας – Χαμολιών, της Ραφήνας λίγο έξω από το λιμάνι και λίγο πιο κάτω στο Κόκκινο Λιμανάκι, στην παραλία των Λεγραινών και στο Σούνιο απέναντι από τον ναό του Ποσειδώνα. Η καθεμία τους όμως έχει τις ιδιαιτερότητές της, τόσο όσον αφορά το επίπεδο του surfer όσο και το από πού φυσάει ο άνεμος. Για τους αρχάριους, οι καλύτερες παραλίες είναι αυτές με αβαθή νερά, μέτριο αέρα και μικρό κυματισμό, χαρακτηριστικά τα οποία θα σας βοηθήσουν να κρατήσετε ευκολότερα την ισορροπία σας πάνω στην σανίδα. «Με δυνατό βοριά ιδανικές επιλογές για μαθητικό surf είναι η Ραφήνα και το Κόκκινο Λιμανάκι.
Καλή επιλογή με βοριά είναι και η Βραυρώνα, αλλά είναι δύσκολο spot γιατί έχει ύφαλο και είναι αρκετά επικίνδυνη για κάποιον ο οποίος έχει μόλις ξεκινήσει. Με νότιους ανέμους, η Βουλιαγμένη και η Βάρκιζα βγάζουν πολύ καλό κύμα και για αρχάριους, ενώ ο Άγιος Δημήτριος πριν την Ανάβυσσο, απευθύνεται κυρίως σε προχωρημένους surfers», λέει ο Ισίδωρος και τονίζει ότι για να ευχαριστηθεί κάποιος surf θα πρέπει να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις. «Η παραλία θα πρέπει είτε να μην έχει καθόλου αέρα, είτε αυτός να είναι αντίθετος προς το κύμα, είτε στο πλάι. Ο αέρας πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο μακριά από το σημείο που περιμένουμε να ‘σκάσει’ το κύμα, για να είναι ‘καθαρό’, να μην ‘ανακατεύεται. Έτσι προσφέρει τη δυνατότητα μεγάλης διαδρομής στον surfer», αναφέρει σχετικά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.