ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Το δασαρχείο κατάσχεσε 2.000 μάτσα τσάι Ταϋγέτου

Είδος προς εξαφάνιση είναι το τσάι Ταϋγέτου και το Δασαρχείο Καλαμάτας πραγματοποιεί καθημερινές περιπολίες στο βουνό για τη διάσωσή του. Παρότι από πέρυσι απαγορεύεται ρητά η συλλογή τσαγιού Ταϋγέτου, ακόμα και για ιδιωτική χρήση, χθες το πρωί κατασχέθηκαν 2.000 μάτσα τσάι, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο - ξηραντήριο, ανάμεσα σε έλατα, στο Λυκοδιάσελο.
Πρόκειται για 180 κιλά περίπου τσαγιού, η πρώτη τόσο μεγάλη ποσότητα που έχει κατάσχει το Δασαρχείο Καλαμάτας.
Σύμφωνα με το δασάρχη Σπύρο Κατσίποδα, πέρα από τη μεγάλη αυτή ποσότητα, τις αμέσως προηγούμενες ημέρες υπεβλήθησαν 2 μηνύσεις σε συγκεκριμένα πρόσωπα τα οποία
κουβαλούσαν 30 και 15 κιλά αντίστοιχα στη θέση "Ασπρα χώματα". Επίσης, την περασμένη Κυριακή εντοπίστηκαν 20 και 10 κιλά αντίστοιχα σε σακιά, στο Λυκοδιάσελο.
Ο κ. Κατσίποδα καθιστά σαφές πως υπάρχει ρυθμιστική διάταξη από πέρυσι σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η συλλογή τσαγιού Ταϋγέτου, με αποτέλεσμα να μην έχει κανένας  δικαίωμα να μαζέψει ούτε ελάχιστη ποσότητα για προσωπική του χρήση. Για το λόγο αυτό και με στόχο πάντα την προστασία του είδους, οι έλεγχοι των δασοφυλάκων θα ενταθούν, θα είναι καθημερινοί στο βουνό στα σημεία όπου φύεται το τσάι Ταϋγέτου και θα ακολουθήσουν έλεγχοι και σε σημεία πώλησης.
Ξεκαθάρισε δε πως άδεια το Δασαρχείο δίνει μόνο για συλλογή αρωματικών όπως ρίγανη και μέντα, σε ποσότητες που δεν ξεπερνούν τα 50 κιλά και για το χρονικό διάστημα πιθανότατα από την 1η μέχρι την 20ή Ιουλίου. Οι αιτήσεις για άδεια, για τα συγκεκριμένα αρωματικά φυτά ήδη κατατίθενται στο Δασαρχείο και σε καμιά περίπτωση δεν αφορά τσάι Ταϋγέτου.
Οσον αφορά στις ποσότητες που κατασχέθηκαν, σύμφωνα με τον κ. Κατσίποδα, πέραν του ενδεχόμενου της εκποίησης θα αναζητηθεί τρόπος να διατεθούν για φιλανθρωπικό σκοπό.
Κ.Δ.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/koinoniki-drastiriotita/item/26905-dasarxeio-katasxese-tsai-taygetou

Δεν υπάρχουν σχόλια: