ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Συστάσεις του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου: Αυστηρότερες χημικές παράμετροι για το λάδι

Συστάσεις για αυστηρότερες χημικές παραμέτρους για τους ελέγχους στα παρθένα ελαιόλαδα, περιλαμβάνονται μεταξύ των μέτρων που εγκρίθηκαν την περασμένη εβδομάδα από τα μέλη του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOC). Στις συστάσεις περιλαμβάνονται και αλλαγές τις οποίες ο επίτροπος Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης Ντ. Τσιόλος είχε προτρέψει το IOC να επισπεύσει, ώστε να συμπεριληφθούν στο "Σχέδιο Δράσης" της ΕΕ στον τομέα του ελαιόλαδου. 
Τα μέτρα αποφασίστηκαν κατά την 100ή Σύνοδο του Συμβουλίου των Μελών, που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες. Επίσης, μεταξύ των θεμάτων που μπήκαν στο τραπέζι των συζητήσεων της Συνόδου ήταν και το εάν
θα μπορούν στο μέλλον χώρες όπου το ελαιόλαδο καταναλώνεται αλλά δεν παράγεται, να ενταχθούν σαν μέλη στο IOC. 
Οι προτεινόμενες αλλαγές στις παραμέτρους των ελέγχων θα παραδοθούν στην Κομισιόν. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν συζητήσεις στην ΕΕ και, αν υπάρξει συμφωνία, θα ενταχθούν στην τροποποίηση του Κανονισμού 2568/1991 που αφορά τα χαρακτηριστικά του ελαιόλαδου και του πυρηνέλαιου, καθώς και τις μεθόδους ανάλυσης.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του IOC, πολλές από αυτές τις προτάσεις βρίσκονταν σε εκκρεμότητα από την τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου, τον περασμένο Νοέμβριο, όταν υπήρξε πρόβλημα στην απαρτία, επειδή αποχώρησαν οι εκπρόσωποι από το Ισραήλ και την Τουρκία. Οι αλλαγές, που το IOC ζητάει να εφαρμοστούν από την ελαιοκομική περίοδο 2013/2014 (από τον Οκτώβριο), θα έχουν στόχο "τη συνεχή βελτίωση του ελέγχου της ποιότητας των παρθένων ελαιόλαδων", όπως επισημαίνει.
Οι αλλαγές που προτείνει το IOC περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα εξής:
• Αυξημένο επίπεδο καμπεστερόλης - το όριο να αυξηθεί 4 σε 4,5% - που σύμφωνα με το IOC θα βοηθήσει στην αποτροπή της νοθείας στα παρθένα ελαιόλαδα
• Οριο στιγμασταδιόλης: να μειωθεί από 0,10 σε 0,05 mg για το παρθένο και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. (Στο σχέδιο δράσης του επιτρόπου κ. Τσιόλος αναφερόταν ότι αυτό το μέτρο θα βελτιώσει την ανίχνευση των φυτικών ελαίων στα ελαιόλαδα).
• Αλκυλεστέρες: το ανώτατο επίπεδο να μειωθεί από το σημερινό 75 mg / kg για το άθροισμα αιθυλικής και μεθυλεστέρων, σε 40mg/kg μόνο αιθυλεστέρων για το 2013/2014, στη συνέχεια να πάει στα 35mg/kg για την περίοδο 2014/2015 και στα 30 mg / kg από την αρχή του 2015/2016.
• Να υπάρξει μια παγκόσμια μέθοδος για την ανίχνευση ξένων ελαίων στα ελαιόλαδα.
• Περιεκτικότητα σε κηρούς: να εισαγάγει ένα νέο όριο των 150 mg / kg (τα όρια για τα επίπεδα των κηρών αποτελούν ένα βασικό δείκτη για την ποιότητα και την καθαρότητα του ελαιολάδου)
• Το μυριστικό οξύ: το όριο να μειωθεί από 0,05% σε 0,03%. (Το σχέδιο δράσης του Τσιόλος ανέφερε ότι αυτό το μέτρο θα βοηθήσει στην ανίχνευση του φοινικέλαιου).
• Εγκριση της αναθεωρημένης μεθόδου οργανοληπτικής αξιολόγησης
ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΡΙΟ ΚΑΜΠΕΣΤΕΡΟΛΗΣ
Η Αυστραλία, με την υποστήριξη της Αργεντινής, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Νέας Ζηλανδίας, ζητούσε ένα αυξημένο όριο 4,8% για την καμπεστερόλη, αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε αποδεκτό από τα υπόλοιπα μέλη του IOC. Με την καμπεστερόλη μπορούμε να ανιχνεύσουμε αν στο ελαιόλαδο έχει προστεθεί ρεπάσο. 
Τα συγκεκριμένα κράτη ζητάνε την υιοθέτηση αυτού του μέτρου μετά την έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας Davis, σύμφωνα με την οποία εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα που εξάγονται από Ισπανία και Ιταλία στις ΗΠΑ δεν ανταποκρίνονται στις ετικέτες τους, αλλά είναι ύποπτα νοθείας, πιθανότατα με υποδεέστερα ραφιναρισμένα, χημικά επεξεργασμένα, ελαιόλαδα. Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής, όταν δημοσιεύτηκαν το 2012, προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις των επιχειρήσεων και οργανώσεων παραγωγών του τομέα ελαιολάδου σε Ισπανία και Ιταλία και ξεκίνησαν ένα εμπορικό πόλεμο μεταξύ των ΗΠΑ από την μια πλευρά και των ισπανικών και ιταλικών εταιρειών από την άλλη, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Πηγή: agrotypos.gr
ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/agrotika/item/26463-diethnes-symvoulio-elaioladou-ladi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αλλαγές στη χορήγηση των άμεσων ενισχύσεων

Agro-in 25 Απριλίου 2024 | 10:41 Αλλαγές στις διαδικασίες χορήγησης άμεσων ενισχύσεων , βάσει του ΟΣΔΕ, για τις αιτήσεις του 2023 όσον αφ...