ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Προστατέψτε τους καταναλωτές και τους Μεσσήνιους ελαιοπαραγωγούς!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ στην ΠΕΜΕΤΕ σχετικά με το θέμα της ονομασίας Ελιά Καλαμάτα δίνει ο Σύλλογος υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων (ΣΥΜΕΠΟΠ). Με αφορμή πρόσφατο ρεπορτάζ τους «ΑγροΤύπου» με τίτλο: «Σύγχυση στα ονόματα ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτα και Kalamata Olives δημιουργεί προβλήματα στις εξαγωγές μας στην Ιταλία», ο Σύλλογος σε επιστολή του που υπογράφει ο Πρόεδρός του Θανάσης Μαυρούλης τονίζει απευθυνόμενος στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης: «Εφαρμόστε τον νόμο! Προστατέψτε τους καταναλωτές και τους Μεσσήνιους παραγωγούς! Είναι απαράδεκτο να πληρώνουν πάντα οι πιο αδύνατοι στο όνομα ενός υποτιθέμενου εθνικού συμφέροντος και μάλιστα υπέρ των παρατυπούντων». Αναλυτικά στην επιστολή του προς τον «ΑγροΤύπο» ο Θανάσης Μαυρούλης αναφέρει: Νέα διαμαρτυρία της ΠΕΜΕΤΕ
(βλ.www.agrotypos.gr της 14ης τρέχοντος) για την καταπάτηση των κεκτημένων δικαιωμάτων, των οργανωμένων σε αυτή επιχειρήσεων, από την κατάχρηση της Καλαματιανής ονομασίας προέλευσης επιτραπέζιας ελιάς.
Και γιατί διαμαρτύρεται; «Για την αδιαφορία του ΥΠΑΑΤ σε καταγγελία της ότι στην Ιταλία επιβλήθηκαν πρόστιμα σε εισαγωγείς και εκφράζει την ανησυχία της ότι το ίδιο μπορεί να συμβεί και σε άλλες χώρες» Χώρες που με βάση τον νέο κανονισμό ΕΕ 1151/12 ( για την έκδοση του οπίου υπόγραψε και η Ελλάδα) καταδιώκουν και τις καταχρήσεις των ελληνικών προστατευομένων ονομασιών προέλευσης ακόμη κι αν προέρχονται από την Ελλάδα. Γιατί λέει η ΠΕΜΕΤΕ στην Ελλάδα η ονομασία ελιά Καλαμάτα αποτελεί εμπορική ονομασία δεδομένου ότι οι έλληνες εξαγωγείς την χρησιμοποιούσαν από το 1950 νόμιμα με βάση την ελληνική νομοθεσία η οποία είναι ακόμη σε ισχύ δεδομένου ότι είχε ψηφιστεί πριν την καταχώριση και προστασία της ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτα οι οποίες καθιερώθηκαν και ισχύουν εδώ και είκοσι χρόνια. Οι κύριοι της ΠΕΜΕΤΕ δεν μπήκαν ακόμη στην Ευρώπη κι οι δικηγόροι τους δεν έχουν ακόμη συλλάβει ότι το ευρωπαϊκό δίκαιο υπερισχύει του εθνικού!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με άτομα του χωριού μας.