ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Σχέδια για ξενοδοχείο στο λιμάνι της Καλαμάτας

Ξενοδοχείο προτίθενται να δημιουργήσουν στο λιμάνι της Καλαμάτας, στο ακίνητο που βρίσκεται το πρώην "Shopping City", οι εταιρείες Kalamata Shopping and Fun Α.Ε. και Altus Ανάπτυξη και Αξιοποίηση Ακινήτων Α.Ε.
Ηδη, από τον περασμένο Μάιο, το Τμήμα Πολεοδομικών Τοπογραφικών Εφαρμογών και Χωροταξίας της Διεύθυνσης Πολεοδομίας Καλαμάτας, έχει απαντήσει στις ενδιαφερόμενες εταιρείες ότι στο λιμάνι "είναι δυνατή η ανέγερση ξενοδοχείου μέχρι 100 κλινών".
Οπως είπε στην "Ε" ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, η πρόταση προβλέπει την κατεδάφιση του υφιστάμενου κτηρίου και την ανέγερση νέου.

Οι δύο εταιρείες ζήτησαν -και έλαβαν, σε πρόσφατη συνεδρίαση του Σώματος- τη θετική γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, προϋπόθεση απαραίτητη εφ’ όσον το συγκεκριμένο έργο δεν προβλέπεται στο ολοκληρωμένο σχέδιο αστικής ανάπτυξης της Καλαμάτας.
Οι εν λόγω εταιρείες, ειδικότερα, αναφέρουν ότι "προτίθενται να δημιουργήσουν ξενοδοχειακή μονάδα στο ακίνητο που βρίσκεται επί των οδών Τσαμαδού, Κορώνης και Κανάρη".
Για τον λόγο αυτό, ζήτησαν από το Δημοτικό Συμβούλιο γνωμοδότηση ότι "το προτεινόμενο έργο εντάσσεται στους γενικούς στόχους του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Αστικής Ανάπτυξης και ικανοποιεί τις γενικές κατευθύνσεις του γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου και του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμου Καλαμάτας, προκειμένου το έργο να ενταχθεί στο χρηματοδοτικό εργαλείο JESSICA".
Σημειώνεται, ότι στην εισήγησή της προς το Δημοτικό Συμβούλιο, η Διεύθυνση Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Δήμου Καλαμάτας αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι "το έργο θα συμβάλλει στην αναβάθμιση της περιοχής του λιμένα, το φυσικό και δομημένο περιβάλλον του οποίου είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο από πληθώρα αποθηκευτικών χώρων και εγκαταλελειμμένων κτηρίων, μεταξύ αυτών το υφιστάμενο κτήριο που στέγαζε το εμπορικό κέντρο "Shopping City"".
Β.Γ.Μ.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr
  Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/ypodomes/item/26937-xenodoxeio-limani-kalamata

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.