ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Από 1,5 έως 4,5 ευρώ το στρέμμα ο φόρος για αγροτεμάχια αγροτών

Φορολογία τεσσάρων ταχυτήτων θα επιβάλλει από την 1η Ιανουαρίου 2014 το υπουργείο Οικονομικών σε εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων με τις τρεις ταχύτητες να περιλαμβάνονται τα αγροτεμάχια με φόρο από 1,5 ευρώ ως 30 ευρώ το στρέμμα.

Στη δε πρώτη ταχύτητα θα βρεθούν τα εντός σχεδίου ακίνητα.......

(διαμερίσματα, μονοκατοικίες, γραφεία, καταστήματα) που θα φορολογηθούν ανά τετραγωνικό με 33 διαφορετικούς συντελεστές, από 1,8 ευρώ ως 29 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.


Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Βήμα της Κυριακής, το υπουργείο Οικονομικών θα χωρίσει σε 30 ζώνες τη χώρα προκειμένου να επιβάλλει τον ενιαίο φόρο ακινήτων.

Στο σχέδιο για το νέο φόρο που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα δώσει τη Δευτέρα στους εκπροσώπους των κομμάτων της συγκυβέρνησης στη διακομματική επιτροπή, δεν υπάρχει πρόβλεψη για αφορολόγητο όριο στα εντός, εκτός σχεδίου ακίνητα ή στα αγροτεμάχια.

Στα εντός σχεδίου ακίνητα, ο φορολογικός συντελεστής ανά τετραγωνικό μέτρο θα ξεκινά από 1,8 και θα διαμορφώνεται έως τα 29 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Στα αγροτεμάχια θα επιβληθεί φόρος ανά στρέμμα, με τον χαμηλότερο να ξεκινά, ανάλογα με την καλλιεργήσιμη έκταση και το σημείο του χωραφιού, από 1,5 ευρώ και τον υψηλότερο να αγγίζει τα 4,5 ευρώ.

Στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις που δεν ανήκουν σε κατ' επάγγελμα αγρότες, οι φόροι αυτοί θα διπλασιάζονται.

Ξεχωριστή φορολογία θα ισχύσει στα οικόπεδα και στα κτίσματα εκτός σχεδίου. Ο φόρος θα ξεκινά από 15 και θα ανέρχεται έως 30 ευρώ το στρέμμα για τα ακίνητα που είναι κοντά στη θάλασσα ή σε ακριβές περιοχές και νησιά, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη κ.ά.

Φόρος με το στρέμμα θα επιβληθεί σε εκατομμύρια ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων σε ολόκληρη τη χώρα με την υψηλότερη φορολογία να επιβάλλεται στα παραθαλάσσια. Για τους κατ' επάγγελμα αγρότες θα ισχύσουν τρεις διαφορετικοί συντελεστές που θα αντιστοιχούν σε ένα ποσό φόρου σε ευρώ ανά στρέμμα χωρίς κανένα αφορολόγητο.

Ο κατώτατος φόρος αναμένεται να διαμορφωθεί σε 1,5 ευρώ ανά στρέμμα και θα ισχύσει στα λεγόμενα "μειονεκτικά" αγροτεμάχια που βρίσκεται σε ορεινές περιοχές χωρίς να προσφέρουν ουσιαστικό εισόδημα.

Από κει και έπειτα, σύμφωνα, με το Βήμα, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της καλλιεργήσιμης έκτασης και το σημείο του χωραφιού, ο φόρλος ανά στρέμμα θα διαμορφωθεί σσε 3 ευρώ αν βρίσκεται σε ορεινή περιοχή (πχ. αμπέλια) και 4,5 ευρώ για τα πεδινά (ελιές, βαμβάκι κτλ.)

Σε περίπτωση καλλιεργήσιμων εκτάσεων που δεν ανήκουν σε κατ' επάγγελμα αγρότες, οι παραπάνω συντελεστές - φόροι θα διπλασιάζονται (3,6 και 9 αντίστοιχα).

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία, οι κατ' επάγγελμα αγρότες ανέρχονται σε αριθμό στους 280.000 σε σύνολο 330.000 φυσικών προσώπων που έχουν στην κατοχή τους καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Την ίδια ώρα, δεν αποκλείεται να ισχύσει συντελεστής απομείωσης για εκείνους που έχουν πάνω από 50 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης για να μην επιβαρυνθούν οι αγρότες υπέρμετρα.

Ξεχωριστή φορολογία θα εφαρμοστεί στα οικόπεδα αλλά και στα κτίσματα που βρίσκονται σε εκτός σχεδίου οικόπεδα. Μάλιστα εκεί οι συντελεστές φορολογίας θα είναι πολύ υψηλότεροι σε σύγκριση με αυτή των αγροτών και κυμαίνονται σε 15 ευρώ, 20 ευρώ και 30 ευρώ ανά στρέμμα για ακίνητα φιλέτα κυρίως εκείνα που βρίσκονται σε παραθαλάσσιες περιοχές και σε κοσμοπολίτικα νησιά όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Κέρκυρα, η Κεφαλλονιά...

Σε ό,τι αφορά τέλος, τα αγροτεμάχια, στο σύνολό τους τα εκτός σχεδίου ακίνητα είναι περίπου 66,5 εκατ. στρέμματα. Από αυτές σε κατ' επάγγελμα αγρότες ανήκουν 14 εκατ. στρέμματα ή 37% επί του συνόλου.

ΠΗΓΗ Agronews
ΑΠΟ http://filiatranews.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: