ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Έγγραφο του Δήμου Τριφυλίας για τα Αστυνομικά Τμήματα

 ΠΡΟΣ 
Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας



Κοινοποίηση:
1. Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη 
2. Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας 
3.  Αστυνομική Υποδιεύθυνση Κυπαρισσίας
4. Αστυνομικό Τμήμα Γαργαλιάνων
5.       »            »      Κοπανακίου
6.       »            »     Φιλιατρών
7. Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Μεσσηνίας 

Κύριε Διευθυντά,
εξακολουθούν να αιωρούνται και να πληθαίνουν πληροφορίες κι ενδείξεις που αφορούν το ενδεχόμενο συγχωνεύσεων αστυνομικών τμημάτων, χωρίς να έχουμε συγκεκριμένη ενημέρωση για τα αστυνομικά τμήματα που λειτουργούν στο Δήμο Τριφυλίας. 

Ενόψει λήψεως οποιασδήποτε απόφασης θα παρακολούσαμε να  λάβετε υπόψη και να συνεκτιμήσετε τα δεδομένα που αφορούν στο Δήμο Τριφυλίας και τις αδήριτες ανάγκες ενίσχυσης και όχι υποβάθμισης της αστυνόμευσης της περιοχής:

1. Ο Δήμος Τριφυλίας δεν αποτελείται από ένα ενιαίο αστικό σύνολο αλλά σε όλες τις ζώνες του (αστική – παραλιακή – τουριστική – πεδινή – αγροτική και ορεινή) εκτείνεται σε εκατοντάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα, καλύπτει δεκάδες οικισμούς (πάνω από 70) κι εκατοντάδες διάσπαρτες οικίες (κύριες, παραθεριστικές, αγροτικές), δεκάδες αγροτοκτηνοτροφικές και επιχειρησιακές μονάδες, που με απίστευτη συχνότητα υφίστανται τις συνέπειες παραβατικής συμπεριφοράς και εγκληματικής δραστηριότητας σε βάρος της περιουσίας, ενίοτε και της σωματικής ακεραιότητας ακόμη της ζωής των συμπολιτών μας.

2. Λόγω  της ανάπτυξης του αγροτικού τομέα, είτε εποχιακά (λ.χ. περίοδος ελαιοσυγκομιδής) είτε καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου (λ.χ. καλλιέργεια κηπευτικών) στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Τριφυλίας ενδημεί μεγάλος αριθμός μεταναστών και λαθρομεταναστών.

3. Η περιοχή του Δήμου Τριφυλίας παρουσιάζει διαρκώς αυξανόμενη τουριστική δυναμική και προς Νότο, με ναυαρχίδα τις εγκαταστάσεις της COSTA NAVARINO, και προς Βορρά όπου διαρκώς αναπτύσσονται νέες τουριστικές μονάδες (Κυπαρισσιακός κόλπος, Καλό Νερό, Ελαία).

Οι λόγοι αυτοί συνηγορούν όχι μόνο για τη διατήρηση αλλά την ενίσχυση  των αστυνομικών υπηρεσιών που λειτουργούν στο δήμο Τριφυλίας.

Συγκεκριμένα:
α.  Η Αστυνομική Υποδιεύθυνση Κυπαρισσίας και το Α.Τ. Κυπαρισσίας πρέπει να ενισχυθούν με τη συγκρότηση Τμήματος Ασφάλειας, ενώ το Τμήμα Τροχαίας Κυπαρισσίας είναι το μοναδικό που λειτουργεί σε μια περιοχή που όλο και περισσότερο παρουσιάζει κυκλοφοριακή κίνηση. Σημειωτέον ότι στην Κυπαρισσία υπάρχει ιδιόκτητο οικόπεδο της Αστυνομίας που μπορεί να αξιοποιηθεί.

β. Το Αστυνομικό Τμήμα Φιλιατρών καλύπτει μια ευρεία περιοχή με διάσπαρτους οικισμούς, παραθεριστικές  και αγροτικές κατοικίες και πλήθος αγροτικών μονάδων κυρίως κηπευτικών με καλλιέργειες καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Εξ' αιτίας άλλωστε αυτού του λόγου στην ευρύτερη περιοχή των Φιλιατρών και μέσα στην ίδια την πόλη παραμένουν όλο τον χρόνο μετανάστες και λαθρομετανάστες. Παρίσταται λοιπόν σοβαρός λόγος το Αστυνομικό Τμήμα Φιλιατρών όχι μόνο να παραμείνει σε λειτουργία αλλά και να ενισχυθεί. Σημειωτέον ότι ο Δήμος μας μπορεί να διαθέσει κατάλληλο κτίριο στα Φιλιατρά για στέγαση του Αστυνομικού Τμήματος.

γ. Το Αστυνομικό Τμήμα Γαργαλιάνων καλύπτει μια περιοχή ευρύτερη της συγκεκριμένης πόλης, ραγδαία μάλιστα αναπτυσσόμενη (Costa Navarino κ.α.). Κι εδώ η ανάγκη αστυνόμευσης είναι επιτακτική όπως επιτακτική είναι και η ανάγκη ενίσχυσης του υπάρχοντος Αστυνομικού Τμήματος, το οποίο σημειωτέον στεγάζεται σε κτίριο που έχει διαθέσει ο Δήμος μας.

δ. Τέλος, το Αστυνομικό Τμήμα Κοπανακίου καλύπτει το σύνολο σχεδόν του βορειοανατολικού ορεινού (κυρίως) όγκου με πολλά χωριά που είναι ευάλωτα σε κάθε είδους παραβατικές συμπεριφορές, λόγω της απομόνωσής τους. Καλύπτει επίσης το μεγάλο παζάρι του Κοπανακίου, όπου κάθε Κυριακή συρρέουν εκατοντάδες επισκέπτες.
         
Για όλους τους παραπάνω λόγους και όσους χρειασθεί να προσθέσουμε αλλά και προφορικά να σας αναπτύξουμε, η Αστυνόμευση στο Δήμο Τριφυλίας πρέπει να ενισχυθεί και προφανώς να μείνει αποκεντρωμένη στα υπάρχοντα Αστυνομικά Τμήματα.
           
Κατανοούμε την οικονομική συγκυρία. Εκτιμούμε ωστόσο ότι το μείζον ζήτημα – αγαθό της ασφάλειας του πολίτη - δεν πρέπει, αυτό τουλάχιστον, να μπαίνει στον μνημονιακό προκρούστη.                                            

                               Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ
                                                         ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΛΛΙΑΣ
 
ΑΠΟ http://filiatranet.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: