ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Ανθρώπινη αλυσίδα προστασίας του δάσους της Ελαίας

Ανθρώπινη αλυσίδα προστασίας του δάσους της Ελαίας με πορεία μέσα σε αυτό πραγματοποίησαν χθες σύλλογοι, φορείς και απλοί πολίτες, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους αντιδρώντας στα επιχειρηματικά σχέδια που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή για τη δημιουργία εξοχικών κατοικιών. Η μέρα που παραδοσιακά ο κόσμος από την ευρύτερη περιοχή μαζεύεται στο δάσος της Ελαίας για να γιορτάσει την Πρωτομαγιά, αποτέλεσε αφορμή ώστε ακόμη μια φορά από αρκετούς φορείς να ακουστεί η φωνή τους - φωνή που είναι αντίθετη με την σχεδιαζόμενη επένδυση.
Για ακόμη μια φορά τις φωνές τους με αυτές των συλλόγων και των κατοίκων της περιοχής ένωσαν
και αρκετοί αυτοδιοικητικοί.
Από αρκετούς ακούστηκε η άποψη ότι θέλουν την περιοχή και το περιβάλλον όπως είναι, ώστε όπως αυτοί το χαίρονται σήμερα να μπορούν να το χαρούν και οι επόμενες γενιές. Ακόμη ακούστηκε και η άποψη αξιοποίησης όλης της περιοχής μέσα από την ένταξή της στο Πράσινο Ταμείο.
Επίσης από μέλη συλλόγων της περιοχής μοιράστηκε ενημερωτικό έντυπο υλικό στους επισκέπτες, και στον χώρο όπου είχαν στήσει και ψησταριές καλούσαν τον κόσμο να συζητήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις για την περιοχή.
Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ελαίας Ντίνα Κάππου επισήμανε: "Εχουμε μαζευτεί εδώ για να διαμαρτυρηθούμε για την επιχειρηματική δραστηριότητα η οποία μεθοδεύεται να γίνει στην περιοχή μας με διαδικασίες που αν μη τι άλλο δείχνουν ότι δεν είναι τόσο διαφανείς. Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε μέχρι και για διαπλοκή, ιδιαίτερα μετά τις εξελίξεις που είχαμε με τις συνεδριάσεις στο Δήμο Τριφυλίας και ιδιαίτερα με την απόφαση της Πέμπτης, η οποία πιστεύω ότι είναι σταθμός, δεν συναντάμε συχνά τέτοιου είδους αποφάσεις. Εμείς αυτό που επιδιώκουμε σαν σύλλογος είναι να ενημερωθεί ο κόσμος και ο ντόπιος του χωριού, να ευαισθητοποιηθεί και να είναι κοντά μας, να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό για τον τόπο μας. Η συγκεκριμένη επένδυση θεωρούμε ότι δεν θα βοηθήσει την περιοχή μας. Βρισκόμαστε και σε μια κρίση και ταλανίζεται ο απλός κόσμος που δεν βρίσκει δουλειές. Θα πρέπει όμως να υπάρξει σύνεση, να επικρατήσει η λογική. Πραγματικά όλοι μαζί μπορούμε να ανατρέψουμε κάποια πράγματα"
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Δάσους και Παραλίας Ελαίας Χρήστος Δρούλιας τόνισε: "Η σημερινή εκδήλωση για την Πρωτομαγιά, όπως την θυμόμαστε από παιδιά, δείχνει ότι το δάσος είναι ταυτισμένο με τις εκδηλώσεις του κόσμου όπως είναι η σημερινή. Φέτος ο σύλλογός μας σε συνεργασία με το Σύλλογο Ελαιωτών δίνουμε το "παρών" πιστοί στην παράδοση, δηλώνοντας ότι θα αγωνιστούμε για να διατηρήσουμε τον τόπο μας και λέγοντας όχι στην τσιμεντοποίηση".
Ο βουλευτής Οδυσσέας Βουδούρης επισήμανε από την πλευρά του: "Πιστεύω ότι δεν είναι μια απλή διαμαρτυρία, είναι η έκφραση της βούλησης να αποτρέψουμε ένα έγκλημα. Να αποτραπεί αυτό το έγκλημα το οποίο συνίσταται στο να κερδίσουν κάποια λεφτά παραπάνω κάποιοι άνθρωποι που είναι πολύ πλούσιοι και καταστρέφουμε αυτό τον κοινό πλούτο που είναι αυτό το δάσος, αυτό το μοναδικό μέρος. Ο κόσμος είναι εδώ για να δηλώσει με ξεκάθαρο τρόπο ότι αυτοί που θέλουν δήθεν να κάνουν επενδύσεις, που δεν είναι επενδύσεις βέβαια, είναι ανεπιθύμητοι. Εδώ όλοι μαζί δηλώνουμε ότι αυτό το έγκλημα θα το αποτρέψουμε, το δάσος, αυτή η περιοχή ανήκει στους κατοίκους, ανήκει σε εμάς, στα παιδιά μας και κανένας δεν μπορεί για να κερδοφορήσει ή για να κάνει μια επίδειξη πλούτου - και μιλάω για τους 40-50 που θα έρθουν εδώ για να φτιάξουν μια βίλα- κανένας δεν μπορεί να το καταστρέψει. Βέβαια δεν είναι θέμα μόνο της τοπικής κοινωνίας αλλά και της Πολιτείας γενικότερα και θεωρώ ότι ανήκει και σε εμάς στους βουλευτές να φέρουμε αυτό το θέμα και σε εθνικό επίπεδο. Και πιστεύω ότι έχουμε τα μέσα εφόσον κινητοποιηθούμε να αποτρέψουμε αυτό το έγκλημα".
Από τους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου ο Δημήτρης Δράκος τόνισε: "Η φύση είναι απαράμιλλη, αριστουργηματική, έχει φτιάξει από μόνη της τις υποδομές και τις προδιαγραφές της ανάπτυξης. Εμείς όλοι πρέπει να σεβαστούμε αυτό το μήνυμά της. Νομίζω ότι η συνάντησή μας αυτή, που έχει διαφορετικές και πολυποίκιλες αφετηρίες, πρέπει να συνυπάρξει σε αυτό τον άξονα: σεβασμός της φύσης, του περιβάλλοντος, μέσα από την ανάπτυξη και την προοπτική, και φυσικά την συνύπαρξη της ανθρώπινης κοινωνίας".
Ο Νίκος Γόντικας σημείωσε: "Είναι πολλά τα συμφέροντα, είναι πολλά τα λεφτά, γερές οι πλάτες, πίσω από αυτή την τουριστική επένδυση που θα τσιμεντοποιήσει την περιοχή - και για αυτό οι κάτοικοι δεν μπορούν να δείξουν καμία επανάπαυση, καμία αναμονή. Είναι βεβαίως πολύ σημαντικό ότι κάτω από την λαϊκή κατακραυγή και την ομόφωνη απόφαση του ΔΣ, μπορούν τα πράγματα να ανατραπούν. Γιατί δεν είναι μόνο η καρέτα καρέτα, που είναι σημαντικό, δεν είναι μόνο οι περιβαλλοντικοί όροι. Εμείς λέμε καθαρά: τέτοια μεγαθήρια τουριστικά, επενδυτικά, που θα γεμίσουν τη Δυτική Πελοπόννησο, θα καταστρέψουν χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους. Οι εργάτες δεν πρέπει να περιμένουν τίποτα, φέρνουν τα συνεργεία τους. Ο κόσμος τριγύρω δεν πρέπει να περιμένει τίποτα, έχουν τα βραχιολάκια, είναι κλειστά κλαμπ, κλειστά μεγαθήρια που κλείνουν και τις θάλασσες. Ο αγώνας θα συνεχιστεί. Εχουν όλες τις προϋποθέσεις οι κάτοικοι να έχουν θετική έκβαση για αυτούς τα πράγματα".
Από τους αυτοδιοικητικούς της Τριφυλίας ο πρόεδρος του ΔΣ Δημήτρης Μπασδάνης υπογράμμισε: "Είμαστε εδώ σε μια μέρα γιορτής μαζί με την τοπική κοινωνία, συγκροτώντας ουσιαστικά μια δύναμη αποτροπής και ανατροπής ταυτόχρονα αυτών των επενδυτικών σχεδίων, τα οποία ευαγγελίζονται με τον δικό τους τρόπο την ανάπτυξη. Η τοπική κοινωνία και το δημοτικό συμβούλιο τάχθηκαν με μια συντριπτικά πλειοψηφική απόφαση απέναντι στον τρόπο με τον οποίο ευαγγελίζονται αυτοί οι σύγχρονοι επενδυτές την ανάπτυξη του τόπου. Είμαστε εδώ, θα συνεχίσουμε σε αυτό το μετερίζι, θα εκπέμπουμε πάντα και θα δηλώνουμε το αγωνιστικό μας "παρών" μέχρι να δικαιωθούμε εμείς και η τοπική κοινωνία".
Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Σαράντος Κουκούμης σημείωσε: "Ηρθαμε να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας σε αυτό το έκτρωμα που πάει να γίνει με την λεγόμενη επένδυση του μεγαλοεφοπλιστή σε αυτή την περιοχή, που είναι ένας τόπος που θα καταστραφεί τελείως αν πραγματοποιηθεί αυτή η επένδυση. Ηρθαμε σε συνέχεια της απόφασης του ΔΣ που διατράνωσε την αντίθεσή του σε αυτή τη λεγόμενη επένδυση, και μαζί με τους φορείς και τους κατοίκους ήρθαμε εδώ για να συνεχίσουμε τον αγώνα, που η εξέλιξή του θα πρέπει να είναι η αποτροπή αυτής της λεγόμενης επένδυσης - γιατί θα καταστραφεί ο περιβάλλων χώρος και η προστατευόμενη αυτή περιοχή, και οι κάτοικοι δεν θα έχουνε κανένα όφελος. Θα αποκλειστεί ένας χώρος τεράστιος που πρέπει να ανήκει σε όλους τους πολίτες της περιοχής, της Ελλάδας και του κόσμου. Είναι προστατευόμενες περιοχές. Πρέπει ο λαός της περιοχής να θέσει και το θέμα της κρατικοποίησης της περιοχής. Ανήκε παλιά στο λαό και πρέπει και σήμερα να αποδοθεί στους κατοίκους της περιοχής".
Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ η πολιτευτής Ιωάννα Μαραβελή τόνισε: "Η τοπική κοινωνία αποφάσισε να είναι ενάντια στην ερημοποίηση του δάσους της Ελαίας. Γιατί για εμάς ερημοποίηση είναι η οικοπεδοποίηση και τσιμεντοποίηση της περιοχής. Είμαστε εδώ συγκεντρωμένοι, κόσμος από όλες τις παρατάξεις -κι αυτό πρέπει να το λάβουν υπόψη τους- και είμαστε ενάντια στις "επενδύσεις" που προωθεί η τρικομματική κυβέρνηση, που τις έχει αφήσει ανεξέλεγκτες. Να γνωρίζουν ότι για οποιαδήποτε τέτοια κίνηση θα μας βρουν απέναντί τους".


Κ.Μπ.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr
  Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/perivallon-paideia-syllogoi/item/25710-prostasia-dasos-elaia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Έρχεται μείωση των προμηθειών στις ηλεκτρονικές συναλλαγές

11/04/2024 16:04  Πάνω από 2,5 εκατομμύρια πολίτες κάνουν χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών IRIS, με την πλειοψηφία αυτών να είναι ηλικίας...