ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 12 Μαΐου 2013

Κίνδυνος δήμευσης δεκάδων ακινήτων στη Μεσσηνία


Επειδή δε δηλώθηκαν στο Κτηματολόγιο έγκαιρα ή έγινε λάθος εγγραφή

Χρ. Ριζάς στο «Θ»: «Λύνεται το πρόβλημα με τους δημοτικούς δρόμους»

Του Αντώνη Πετρόγιαννη

Στα δικαστήρια έχει προσφύγει ο Δήμος Καλαμάτας για την ακύρωση της εγγραφής στο Κτηματολόγιο δρόμων της πόλης ως δημόσιας - αντί δημοτικής- περιουσίας. Κι

αυτό συνέβη, διότι το Ελληνικό Δημόσιο αρνήθηκε να συναινέσει στην εξωδικαστική διόρθωση των αρχικών κτηματολογικών εγγραφών επί των κοινοχρήστων εκτάσεων κυριότητας του Δήμου Καλαμάτας, παρά την περί του αντιθέτου άποψη της Κτηματολόγιο Α.Ε.
Παράλληλα, όμως, και μέχρι να καθαρογραφεί η απόφαση, ο αντιδήμαρχος Χρ. Ριζάς δήλωσε στο «Θ» ότι υπάρχει πολύ καλή συνεργασία τόσο με την Κτηματική Υπηρεσία Μεσσηνίας όσο και με τον Οργανισμό Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας (ΟΚΧΕ). Αποτέλεσμα είναι μέσα στο επόμενο 15ήμερο να συνέλθουν τα Διοικητικά Συμβούλια των «Κτηματολογίου Α.Ε.» και ΟΚΧΕ Α.Ε., ώστε το πρόβλημα να έχει λυθεί οριστικά μέσα στις προσεχείς σαράντα (40) ημέρες. Έτσι, πλατείες και τοπικοί δρόμοι θα περάσουν στην περιουσία του Δήμου Καλαμάτας και θα τελειώσει η περιπέτεια, η οποία κρατά κάποια χρόνια.
Κι αν τα παραπάνω προβλήματα φαίνεται να οδηγούνται σε λύση, δε συμβαίνει το ίδιο με ιδιοκτήτες ακινήτων στις Κοινότητες Ασπροχώματος και Λεΐκων, αλλά και στη Μεθώνη.
Εκεί, σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ στην «Ελευθεροτυπία»,  υπάρχουν ακίνητα όλων των κατηγοριών, αδόμητες εκτάσεις, ειδικά κτήρια, καταστήματα, ακόμη και διαμερίσματα, τα οποία, επειδή δεν έχουν δηλωθεί από τους ιδιοκτήτες τους στο Κτηματολόγιο ή ακόμη και λόγω σφάλματος κατά την κτηματογράφηση, έχουν καταγραφεί ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και, σύμφωνα με το νόμο, μετά την παρέλευση δεκαετίας για τους κατοίκους εσωτερικού και δωδεκαετίας για τους κατοίκους εξωτερικού, περιέχονται οριστικά στο ελληνικό Δημόσιο!  Η προθεσμία αυτή ξεκινά από την ημέρα που λειτουργεί Κτηματολογικό Γραφείο σε μια περιοχή.
Οι ημερομηνίες που έχουν στη διάθεσή τους οι ιδιοκτήτες να σώσουν τις περιουσίες τους στις παραπάνω περιοχές είναι μέχρι τις αρχές του Δεκεμβρίου 2013. Αν μέχρι τότε δεν έχουν προβεί στις δέουσες ενέργειες, τα ακίνητα που έχουν εγγραφεί ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» θα περιέλθουν στο ελληνικό Δημόσιο. Επίσης, κάποιος που δεν αναγράφεται ως δικαιούχος στις οριστικές εγγραφές δεν μπορεί να διεκδικήσει την κυριότητα του ακινήτου, παρά μόνο να αξιώσει χρηματική αποζημίωση γι’ αυτό (ενοχική εξίσωση).
Τέλος, όσοι υπέβαλαν δήλωση ιδιοκτησίας την περίοδο 1995-2000 και έκτοτε δεν προέβησαν σε πράξη για το ακίνητό τους, θα ήταν καλό να προσέλθουν στο Κτηματολογικό Γραφείο της περιοχής και να ελέγξουν την εγγραφή του ακινήτου τους, ώστε να βεβαιωθούν ότι δεν υπάρχει κάποιο σφάλμα.


ΑΠΟ http://www.tharrosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.