ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Συνεχίζονται οι καταθέσεις αγροτών για τα εικονικά τιμολόγια!

Συνεχίσθηκαν και χθες οι καταθέσεις και οι απολογίες αγροτών και εμπόρων της Τριφυλίας και της Πυλίας για τη μεγάλη υπόθεση των εικονικών τιμολογίων και την παράνομη είσπραξη επιστροφής ΦΠΑ από πώληση αγροτικών προϊόντων, η οποία απασχόλησε έντονα τον προηγούμενο χρόνο, όχι μόνο τη Μεσσηνία, αλλά το πανελλήνιο.
Χθες, ενώπιον ανακρίτριας και εισαγγελέα, παρουσιάσθηκαν ένας αγρότης και ένας έμπορος, ενώ προθεσμία
για να απολογηθούν αύριο και μεθαύριο πήραν άλλοι δύο αγρότες.
Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή προφυλακίσθηκε αγρότης από την Τριφυλία για εμπλοκή στην υπόθεση με τα εικονικά τιμολόγια. 
Συνολικά από την Εισαγγελία Καλαμάτας έχει ασκηθεί δίωξη σε 23 αγρότες, ενώ ως εγκέφαλοι του κυκλώματος που δρούσε σχεδόν στη μισή Ελλάδα έχουν προφυλακισθεί δύο Αθηναίοι και ένας έμπορος από τη Θεσσαλονίκη.
Εικονικά τιμολόγια Η υπόθεση απασχόλησε μήνες ολόκληρους το ΣΔΟΕ και στα τέλη του Μαΐου πέρυσι, μετά από συνεργασία με τις αρχές αγρότη της Τριφυλίας, ο οποίος όμως επίσης έχει προφυλακισθεί, στήθηκε επιχείρηση και συνελήφθησαν δύο άτομα που με αυτοκίνητο κατευθύνονταν στην Κυπαρισσία. 
Συγκεκριμένα, ένας 53χρονος και ένας 48χρονος από την Αθήνα, οι οποίοι είχαν πλαστές ταυτότητες και κυκλοφορούσαν με τα ψεύτικά επώνυμα Καραγιώργου και Χατζηπαναγιώτου.
Στο αυτοκίνητο βρέθηκαν μπλοκ πλαστών τιμολογίων, από τα οποία τα πέντε είχαν χρησιμοποιηθεί. Τα τιμολόγια που είχαν κοπεί ξεπερνούσαν σε αξία το 1,5 εκατ. ευρώ.  Μάλιστα, εμφανίζονταν ως έμποροι αγροτικών προϊόντων σε εταιρεία με έδρα τον Ταύρο Αττικής, η οποία, ωστόσο, ποτέ δεν υπήρξε και δε βρήκε το ΣΔΟΕ.
Οι δύο απατεώνες συνελήφθησαν και, όπως έχει αποκαλύψει ο έλεγχος του ΣΔΟΕ, στο κόλπο συμμετείχαν και δεκάδες αγρότες, οι οποίοι εισέπρατταν την επιστροφή ΦΠΑ για λογαριασμό των απατεώνων, έχοντας το δικό τους μερίδιο κέρδους. Ο έλεγχος των τελευταίων ετών είχε αποδείξει απάτη που ξεπερνούσε τα 10 - 15.000.000 ευρώ.
Παράλληλα, έχει συλληφθεί 41χρονος έμπορος από τον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, ο οποίος θεωρείται «εγκέφαλος» του κυκλώματος.
Νέες απολογίες Χθες απολογήθηκε ένας έμπορος από την Τριφυλία, ο οποίος, όπως είπε ο συνήγορός του Χρήστος Χρυσός, κατηγορείται για αποδοχή εικονικών τιμολογίων με τζίρο περίπου 500.000 ευρώ και επιδιωκόμενο όφελος από το ΦΠΑ περίπου 55.000 ευρώ. 
Ωστόσο, όπως σημείωσε, ο 41χρονος έμπορος από τη Θεσσαλονίκη όφειλε στον πελάτη του χρήματα και του είχε πει πως ο μόνος τρόπος εξόφλησής του ήταν μέσω τιμολογίων. Ο πελάτης του, όμως, δεν προχώρησε στην εκταμίευση των χρημάτων από τα εν λόγω τιμολόγια, καθώς κάτι δεν του «πήγαινε καλά», χωρίς ωστόσο να γνωρίζει πως ήταν πλαστά.
Επίσης ο αγρότης από την Πυλία κατηγορείται για αποδοχή εικονικών τιμολογίων, με τζίρο που ξεπερνά το 1 εκατομμύριο ευρώ και επιδιωκόμενο όφελος από ΦΠΑ περίπου 110.000 ευρώ. Και στην περίπτωση αυτή, προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι άλλος αγρότης τού έδωσε τα τιμολόγια έναντι οφειλής.
Μετά από διαφωνία ανακρίτριας και εισαγγελέα, σήμερα το δικαστικό συμβούλιο θα αποφασίσει για την προφυλάκιση ή μη του εμπόρου και του αγρότη.


ΑΠΟ http://filiatranet.blogspot.gr



    

Δεν υπάρχουν σχόλια: