ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Οι Επισκέψεις των Δημοτικών Σχολείων των Φιλιατρών στο Εικαστικό Εργαστήρι!

ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ  ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΩΝ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ ΣΤΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ  Την Κυριακή που πέρασε ολοκληρώθηκαν οι επισκέψεις των Δημοτικών σχολείων των Φιλιατρών στο Εικαστικό Εργαστήρι του Δήμου Τριφυλίας στην Κυπαρισσία. 
Οι επισκέψεις οργανώθηκαν μετά από συνεργασία της Κοινωφελούς Επιχείρησης
και των Συλλόγων Γονέων του 1ου, 2ου και 3ου Δημοτικού Σχολείου Φιλιατρών. 
Τα παιδιά και τους γονείς που τα συνόδευαν καλωσόρισε η Πρόεδρος της Επιχείρησης κ. Βιβή Παντελάκη η οποία τους μίλησε για τις δραστηριότητες της Κοινωφελούς που απευθύνονται στα παιδιά. 

Στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στους χώρους του Εργαστηρίου από το ζωγράφο κ. Νίκο Ζαχαρίου ο οποίος εξήγησε στα παιδιά τις δραστηριότητες του Εικαστικού. 

Στη ξενάγηση τους έδειξε έργα συνομηλίκων τους που είχαν κάνει στη ζωγραφική, το κολάζ, τη χαρακτική, τις μάσκες και την κεραμική. 

Στους ενήλικες έκανε εντύπωση το τμήμα της αγιογραφίας στο οποίο οι συμμετέχοντες διδάσκονται τον παραδοσιακό τρόπο αγιογραφίας της Κρητικής και Μακεδονικής Σχολής. 

Όταν τελείωσε η ξενάγηση τα παιδιά του 1ου Δημοτικού Σχολείου έκαναν κολάζ – ψηφιδωτό. Για ψηφίδες χρησιμοποίησαν κομμάτια χαρτιού που τα παιδιά του Εικαστικού είχαν ζωγραφίσει και κόψει. 

Στα παιδιά του 2ου και 3ου Δημοτικού διαβάστηκε ένα ποίημα για την Άνοιξη και στη συνέχεια κλήθηκαν χρησιμοποιώντας μόνο τα βασικά χρώματα για να φτιάξουν τα χρώματα που ήθελαν, να ζωγραφίσουν την εικόνα που φαντάστηκαν ακούγοντας το ποίημα. 

Και στις δύο περιπτώσεις οι δημιουργίες των παιδιών κάτω από τις εικαστικές οδηγίες του κ. Νίκου Ζαχαρίου ήταν υπέροχες. Και από τα τρία σχολεία διατυπώθηκε το αίτημα να δημιουργηθεί ένα τμήμα ζωγραφικής ή κεραμικής από το επόμενο σχολικό έτος στα Φιλιατρά. 

Η Κοινωφελής Επιχείρηση στοχεύει αν όλα πάνε σύμφωνα με τον προγραμματισμό της να υπάρξουν τμήματα και στις άλλες δύο μεγάλες πόλεις του Δήμου. Επισκέψεις στο Εικαστικό Εργαστήρι μπορούν να γίνουν μετά το Πάσχα και από άλλα σχολεία της Τριφυλίας αν το ζητήσουν.



ΑΠΟ http://filiatranet.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...