ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΚΑΜΕΛΙΑΣ

Το φυτό της καμέλιας είναι ένας αειθαλής θάμνος ο οποίος κατάγεται από τη Κίνα και την Ιαπωνία. Είναι γνωστός και με το όνομα ‘’ρόδο της Ιαπωνίας’’. Ανήκει στην οικογένεια Theaceae. Έχει μεγάλα και πανέμορφα άνθη σε σχήμα τριαντάφυλλου και σε χρωματισμούς του λευκού, του κόκκινου και του ροζ τα οποία έχουν το πλεονέκτημα να διατηρούνται για αρκετό χρόνο πάνω στο φυτό.

Το ίδιο εντυπωσιακά είναι και τα φύλλα του φυτού τα οποία έχουν λαμπερό σκούρο πράσινο χρώμα και παραμένουν πάνω στο φυτό για όλο το χρόνο. Θεωρείται ένα εξαιρετικό φυτό γλάστρας και με τη κατάλληλη φροντίδα μπορεί να φτάσει
σε ύψος μέχρι και τα 2 μέτρα. Φυσικά χρησιμοποιείται και σαν φυτό κήπου με εξαιρετικά αισθητικά αποτελέσματα ως καλλωπιστικός θάμνος. Εμπορικά η καμέλια καλλιεργείται και για παραγωγή δρεπτού άνθους.
Πολλαπλασιάζεται με σπόρο, μοσχεύματα, εμβολιασμό και εναέριες καταβολάδες. Ο τρόπος που χρησιμοποιείται στο εμπόριο είναι αυτός με τα κορυφαία μοσχεύματα στην υδρονέφωση. Τα φυτά γλάστρας που βρίσκονται σε εσωτερικό χώρο μπορούν να ανθίσουν και τον Ιανουάριο ενώ όσα βρίσκονται σε εσωτερικό χώρο ανθίζουν το Μάρτιο.

 Η καμέλια θέλει έδαφος πλούσιο με υψηλά επίπεδα αζώτου και pH 6. Όπως στα περισσότερα καλλωπιστικά έτσι και σε αυτό το έδαφος θα πρέπει να είναι αφράτο ώστε να στραγγίζει ικανοποιητικά για αυτό και μπορούν να χρησιμοποιηθούν κάποια εδαφοβελτιωτικά όπως είναι η τύρφη ή η άμμος. Ωφέλιμη κρίνεται και η προσθήκη χωνεμένης κοπριάς. Σημαντικό είναι το έδαφος να μην παρουσιάζει υψηλά ποσοστά ασβεστίου καθώς σε αντίθετη περίπτωση παρατηρούνται σκούρες κηλίδες στα φύλλα.

Το χώμα θα πρέπει να διατηρείται υγρό και να αποφεύγονται οι ακραίες υγρασιακές συνθήκες δηλαδή ξηρασία ή υπερβολικό πότισμα. Συγκεκριμένα η υπερβολική υγρασία εδάφους μπορεί να προκαλέσει σάπισμα των ριζών. Λόγω της ανάγκης του φυτού για πλούσιο έδαφος απαραίτητη θεωρείται η λίπανση η οποία θα πρέπει να γίνεται κάθε 2 μήνες το αργότερο ώστε να ενισχυθεί η βλάστηση. Η λίπανση θα πρέπει να διακόπτεται κατά τη περίοδο της ανθοφορίας.
Όσον αφορά τις θερμοκρασιακές απαιτήσεις του φυτού, αναπτύσσεται ικανοποιητικά σε θερμά και υγρά κλίματα. Αλλά για να γίνει η διαφοροποίηση των ανθοφόρων οφθαλμών θέλουν θερμοκρασία στους 15°C - 16°C. Η διαφοροποίηση των ανθέων γίνεται και σε υψηλότερες θερμοκρασίες αλλά σε αυτή τη περίπτωση προκύπτουν μικρότερα άνθη. Επίσης η μεγάλη διάρκεια ημέρας ευνοεί τη παραγωγή ανθέων. Αν το φυτό διατηρείται σε εξωτερικό χώρο καλό θα είναι να σκιάζεται κατά τη περίοδο της έντονης ηλιοφάνειας. Φυσικά θα πρέπει να προφυλάσσεται κατά τις έντονες καιρικές συνθήκες όπως είναι η παγωνιά αν και είναι ένα φυτό που αντέχει τις χαμηλές θερμοκρασίες.

 Στα πλαίσια της φροντίδας του φυτού περιλαμβάνεται και το κλάδεμα το οποίο θα πρέπει να γίνεται μετά το τέλος της ανθοφορίας και πριν την έναρξη της επόμενης. Κατά το κλάδεμα της καμέλιας εκτός του ότι αφαιρούμε τους ξερούς και κακοσχηματισμένους  βλαστούς και αραιώνουμε τη βλάστηση, μπορούμε να διαμορφώσουμε και το σχήμα του φυτού.
Η καμέλια προσβάλλεται από κοκκοειδή στο φύλλωμα. Επίσης μπορεί να παρουσιαστεί προσβολή από τετράνυχο σε θερμά κλίματα. Τέλος το φυτό ταλαιπωρείται και από προσβολή από μύκητες οι οποίοι καλό θα ήταν να αντιμετωπίζονται προληπτικά με τη χρήση κάποιου μυκητοκτόνου. Όπως σε όλα τα καλλωπιστικά φυτά έτσι και στη καμέλια ενδείκνυται να αφαιρούμε τα τυχόν προσβεβλημένα φύλλα τα οποία παρατηρούμε πάνω στο φυτό ώστε να αποφύγουμε την εξάπλωση της μόλυνσης.

Πηγή: e-geoponoi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...