ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Οι λιμνοδεξαμενές στη Τριφυλία προστατεύουν το περιβάλλον

Εντυπωσιασμένη από όσα είδε κατά την επίσκεψή της στις δύο λιμνοδεξαμενές στην Πολιανή
και στα «Φάρμακα» του Ταϋγέτου έμεινε η εκπρόσωπος της ΕΟΧ/ΕΖΕΣ, Μποριάνα Μίχοβα, η οποία βρέθηκε χθες στη Μεσσηνία, προκειμένου να προβεί σε σχετικό έλεγχο.
 Στα «Φάρμακα», στη δεύτερη από τις τρεις λιμενοδεξαμενές (η τρίτη βρίσκεται στο Σελλά), ο κ. Αλευράς ανέφερε πως η συγκεκριμένη έχει σχήμα ανεστραμμένης πυραμίδας και χωρά 7.700 κυβικά νερό. Ακολούθως, συνεχάρη τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Π.Ε. Μεσσηνίας και τους υπαλλήλους του Προγραμματισμού, που ασχολήθηκαν με το αντικείμενο και χαρακτήρισε ως σημαντικό το επίτευγμα τόσο των Τεχνικών Υπηρεσιών όσο και του αναδόχου που ανέλαβε το έργο- καθώς ξεκίνησε ταυτόχρονα να κατασκευάζει και τις τρεις λιμνοδεξαμενές, αλλά και τις υδατοδεξαμενές σε Μουριατάδα, Κεφαλόβρυσο, Μεταξάδα, Χρυσοκελλαριά και Κέντρο Αβίας- αφού, παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν πέρσι το χειμώνα, το ολοκλήρωσε σε ένα πεντάμηνο. Και σε αυτή την περίπτωση θα μπορούν να εφοδιάζονται τα επίγεια και τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης, θα συντομεύονται οι αποστάσεις για άμεσες επεμβάσεις, θα εμπλουτίζεται ο υδροφόρος ορίζοντας και θα υπάρχει δυνατότητα αγροτικής εκμετάλλευσης, όπως ακριβώς συμβαίνει και με την τελευταία παραποτάμια λιμνοδεξαμενή στο Σελλά. «Θεωρώ», κατέληξε, «ότι πλέον η Μεσσηνία έχει θωρακιστεί για την αντιπυρική περίοδο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: