ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη, 9 Απριλίου 2013

Ο Δήμος Τριφυλίας τίμησε την σχολική ομάδα του Λυκείου Κυπαρισσίας

Τιμήθηκε με το αριστείο αθλητισμού η σχολική ομάδας του Δήμου Τριφυλίας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην άιθουσα συνεδριάσεων του Δ.Σ. Τριφυλίας.
Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας μίλησε για συλλογική προσπάθεια των μαθητών με πυξίδα το ευ αγωνίζεσθαι που παραμένει επίκαιρο στις μέρες. Για το Δήμο είπε ότι θα είναι παρών σε τέτοιες πρωτοβουλίες με τις αθλητικές του
εγκαταστάσεις στην διατήρηση του σχολικού αθλητισμού.
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Μπασδάνης εξέφρασε την αναγνώριση που δίνουν οι αθλητές του σχολείου στην έκφραση του αθλητισμού που αποτελεί κορωνίδα πολιτισμού για τον τόπο μας, ενώ ο Ζαχαρίας Κανελλόπουλος αναφέρθηκε στο στάδιο της Κυπαρισσίας το οποίο παρότι διέθετε σοβαρή μελέτη δεν υλοποιήθηκε στο έπακρο με την δημιουργία υποδομών στίβου λόγω περικοπής στη χρηματοδότηση.
Ο Αντιδήμαρχος κ. Ανδρινόπουλος αναφέρθηκε στις καλές επιδόσεις των παιδιών με ευχές για καλή επιτυχία, ενώ ο Γιάννης Μερκούρης ως εντεταλμένος σύμβουλος Παιδείας εξήρε την παρουσία των παιδιών, ενώ ευχές έδωσε και ο κ. Κουκούμης για τις πρωτιές στους αγώνες της ζωής.
Μίλησε επίσης και ο σύμβουλος της τοπικής Κοινότητας Σωτήρης Γιαννόπουλος που παρακολουθεί τις επιδόσεις των παιδιών λέγοντας ότι ο Δήμος φορτώνεται με ευθύνες για αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων συμφωνώντας με τις παρατηρήσεις του κ. Κανελλόπουλου.
Αμέσως μετά την βράβευση των παιδιών ο Διευθυντής του σχολείου κ. Βαγγέλης Αντωνόπουλος μίλησε για τις συμμετοχές του σχολείου πρόσφατα σε Καλαμάτα και Σπάρτη ενώ στις 17 Απριλίου ακολουθούν αγώνες στίβου στην Πάτρα, λέγοντας ότι το σχολείο προσπαθεί να ανταποκριθεί στις οικονομικές δυσκολίες που επιφέρει η μεταφορά αθλητών ζητώντας την αρωγή του Δήμου για τη συμμετοχή στους αγώνες. Μίλησε για τις διακρίσεις σε μπάσκετ, στίβο και Βόλευ παρά το βάρος των εξετάσεων που έχουν επιφορτιστεί. 
Έκλεισε λέγοντας ότι από την εκδήλωση που έγινε πρόσφατα βρέθηκαν 3.5000 ευρώ για την αγορά πολυμηχανήματος για τις ανάγκες του σχολείου.
Τέλος ο αθλητής Γιώργος Σούπουλης σε μια χειρονομία καλής θέλησης δώρισε το μετάλλιό του στον συμμαθητή του Γ. Αντωνόπουλο που τραυματίστηκε στους αγώνες.

ΑΠΟ http://filiatranet.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΕΝΕΤΙΚΟΥ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟΥ ΜΑΣ

Δείτε το εσωτερικό του υδραγωγείου μας, όπως το τράβηξαν οι σπηλαιολόγοΙ