ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Πρόγραμμα για τις πολιτιστικές υπηρεσίες στην Πελοπόννησο


Πρόγραμμα για τη βελτίωση των πολιτιστικών υπηρεσιών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, μέσω του ΕΣΠΑ, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης, με προϋπολογισμό 2,5 εκατομμύρια ευρώ.
Το πρόγραμμα, μεταξύ άλλων, αφορά στη διοργάνωση καλλιτεχνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων με στόχο την ενίσχυση και προώθηση εθνικών πολιτιστικών θεσμών, αξιοποιώντας τις πολιτιστικές παραδόσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Στόχος είναι αυτές να αποτελέσουν κόμβους ευρύτερων διευρωπαϊκών δικτύων πολιτιστικών ανταλλαγών και συνεργασίας. Μπορούν να γίνουν ενέργειες ενίσχυσης και προώθησης σημαντικών εκδηλώσεων και γεγονότων των πολιτιστικών δικτύων της Περιφέρειας.
Πολιτισμός
Δικαιούχοι του συγκεκριμένου προγράμματος, το οποίο «άνοιξε» την 1η Απριλίου και θα είναι ανοικτό για την Περιφέρεια Πελοποννήσου έως και τον Αύγουστο του 2013, είναι τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμοι της περιφέρειας), Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, Πολιτιστικοί Φορείς, Οργανισμοί μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα εποπτευόμενοι από Δημόσιο Τομέα και το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.
Οι φορείς που επιθυμούν να διεκδικήσουν μέρος των διατιθέμενων κονδυλίων πρέπει να καταθέσουν τεχνικό δελτίο του έργου, ενώ, σύμφωνα με τις οδηγίες του προγράμματος, οι δαπάνες είναι επιλέξιμες έως και το 2015.

Για ιδιώτες
Στο μεταξύ, στη Μεσσηνία βρίσκονται σε εξέλιξη αρκετά προγράμματα για ιδιώτες. Ήδη πήρε παράταση έως και αύριο η κατάθεση προτάσεων στο πρόγραμμα ενίσχυσης γυναικείας επιχειρηματικότητας, όπου επιδοτούνται οι λειτουργικές, ασφαλιστικές και άλλες δαπάνες μιας επιχείρησης για 18 μήνες.
Παράλληλα, «τρέχει» αυτή την περίοδο το πρόγραμμα ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ύψους 456 εκατ. ευρώ.
Οι θεματικές ενότητες για τις οποίες μπορούν να κατατεθούν επενδυτικά σχέδια είναι Μεταποίηση, Τουρισμός, Εμπόριο και Υπηρεσίες.
Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος ενισχύονται υφιστάμενες και νέες/υπό σύσταση επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και κατηγοριοποιούνται ως εξής:
-Υφιστάμενες επιχειρήσεις: οι επιχειρήσεις που μέχρι τις 31/12/2011 έχουν δύο ή περισσότερες κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις τουλάχιστον δωδεκάμηνης διάρκειας.
-Νέες/υπό σύσταση επιχειρήσεις: οι επιχειρήσεις που δεν εμπίπτουν στην ως άνω κατηγορία των υφιστάμενων.
Τέλος, σε εξέλιξη στη Μεσσηνία βρίσκονται άλλα δύο προγράμματα: τα ΟΠΑΑΧ και το Leader. Με αυτά καλύπτεται το σύνολο της εδαφικής περιφέρειας της Μεσσηνίας, καθώς άλλες περιοχές του νομού καλύπτει το ΟΠΑΑΧ και άλλες το Leader.
Το ΟΠΑΑΧ αφορά, κυρίως, στον αγροτουρισμό, ενώ οι γενικοί στόχοι του Leader είναι, μεταξύ άλλων, η ενίσχυση της τοπικής ανταγωνιστικότητας με διαφοροποίηση της παραγωγικής βάσης, η προώθηση της δικτύωσης και η βελτίωση της ποιότητας των τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών, η ανάδειξη της περιοχής ως ιδανικού τόπου διαβίωσης και τουριστικού προορισμού υψηλών προδιαγραφών ποιότητας και η ενίσχυση της εταιρικότητας και της εξωστρέφειας με δημιουργία προϋποθέσεων οικονομικής και κοινωνικής σύγκλισης.
Β.Β.
 
ΑΠΟ http://www.tharrosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΕΚΕ για μεταβίβαση τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία καταναλωτών

22/04/2024  13:00 «Πληθαίνουν οι υποθέσεις μεταβίβασης τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία των καταναλωτών. Έξι χρόνια...