ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 20 Απριλίου 2013

40.000 με 45.000 παραγωγούς περιμένει η ΕΑΣ Μεσσηνίας περιμένει η Ε.Α.Σ για τις ενεργοποιήσεις


Της Μαρίας Νίκα
 
Περίπου 40.000 με 45.000 άτομα υπολογίζεται ότι θα περάσουν τις επόμενες ημέρες από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας και τα συνεργεία της, για ενεργοποιήσεις δικαιωμάτων, διαδικασία η οποία ξεκίνησε χθες.
Όπως σημείωσε στο «Θ» για την πρώτη μέρα η γενική διευθύντρια της Ένωσης, Διονυσία Βλαχονικολού, «η ροή είναι κανονική, η προσέλευση προχωράει με ικανοποιητικούς ρυθμούς, δεν έχουμε προβλήματα με τους παραγωγούς, αν και έχουμε βάλει πολλά συνεργεία σε όλο το νομό και συγκεκριμένα 12, συν τα εσωτερικά».
Εξωτερικά συνεργεία έχουν τοποθετηθεί στις περιφέρειες Καλαμάτας, Μεσσήνης, Πύλου και Γαργαλιάνων. «Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ως προς την εξυπηρέτηση, αλλά τις επόμενες μέρες θα τα πάμε ακόμα καλύτερα» πρόσθεσε η κα Βλαχονικολού.
Μάλιστα, για τη λειτουργία των εξωτερικών συνεργείων, ο πρόεδρος της Ένωσης, Κώστας Κατσούλης, ευχαρίστησε τους Δήμους και τους δημάρχους των παραπάνω περιοχών για τη συνεργασία τους, καθώς παραχώρησαν τα ΚΕΠ, ώστε να υπάρχει υποστήριξη σε υποδομή.
Για το ποσό των 30 ευρώ που πληρώνουν οι παραγωγοί με την ενεργοποίηση, η κα Βλαχονικολού παρατήρησε: «Το ποσό αυτό είναι για τη διαχείριση φακέλου των παραγωγών και όχι για την ενεργοποίηση. Είναι για τις βεβαιώσεις που λαμβάνουν οι παραγωγοί όλο το χρόνο, για φωτοτυπίες, για δουλειά που οι παραγωγοί στην ουσία ποτέ δε βλέπουν. Δηλαδή, πέρα από τη συγκέντρωση των δικαιολογητικών, υπάρχει και ένα μεγάλο κομμάτι δουλειάς που θα διαρκέσει πάνω από δύο μήνες και έχει να κάνει με τις καταχωρήσεις των αιτήσεων στο σύστημα. Στη συνέχεια, το σύστημα θα κλείσει για κάποιο διάστημα, θα βρεθούν πιθανόν λάθη, θα γίνουν διορθώσεις λαθών κ.λπ. Υπάρχουν ειδικές κατηγορίες παραγωγών, με βιολογικά, με εξισωτικές αποζημιώσεις, και γενικότερα αυτό το κομμάτι που λέγεται επιδότηση απασχολεί την οργάνωση όλο το χρόνο. Κακώς συνδέεται το ποσό των 30 ευρώ με τη συγκεκριμένη δουλειά τώρα».
Από την πλευρά του, ο διευθυντής Επιδοτήσεων της ΕΑΣ, Κώστας Πέτροβας, σημείωσε χθες στο «Θ»: «Υπολογίζουμε ότι θα περάσουν για ενεργοποίηση 44.000 - 45.000 άτομα. Η καταληκτική ημερομηνία είναι 15 Μαΐου, με ποινή, η οποία, όμως, δεν έχει εφαρμοστεί, μέχρι τις 10 Ιουνίου, όπως αναφέρει η εγκύκλιος. Μπορώ να πω ότι σήμερα ξεκινήσαμε πολύ καλά, χωρίς προβλήματα».
Όσο για αλλαγές με τη νέα ΚΑΠ: «Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι και τα δικαιώματα για το 2014 θα είναι όπως και το 2013, με κάτι μικρές αλλαγές. Εκεί που αλλάζουν τα πάντα, σύμφωνα με μια ενημέρωση που έχουμε, θα είναι από το 2015. Θα μπουν καινούργια δικαιώματα δηλαδή».

ΑΠΟ http://www.tharrosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: