ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Ο γύρος της Πελοποννήσου με τρένο σε τέσσερις ημέρες

"Ταξίδι με τρένο στην ωραιότερη διαδρομή της Ευρώπης", είναι η 4ήμερη εκδρομή, ο γύρος της Πελοποννήσου που πραγματοποιείται τις Απόκριες, 15 με 18 Μαρτίου. Η εκδρομή οργανώνεται από το τουριστικό γραφείο της Αθήνας "At Holidays" και μέχρι τώρα όπως μας ενημέρωσαν, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον και υπάρχουν συμμετοχές.

Η εκδρομή με ρέιλ μπας θα γίνει στο υπό αναστολή, ιστορικό, με μοναδικές φυσικές ομορφιές, σιδηροδρομικό δίκτυο της Πελοποννήσου και περιλαμβάνει δύο διανυκτερεύσεις στην Καλαμάτα και μία στην Ολυμπία. Η τιμή συμμετοχής στην εκδρομή κυμαίνεται
από 195 έως 280 ευρώ, ανάλογα με το ξενοδοχείο και την επιλογή πρωινού ή και ημιδιατροφής.
Η εκδρομή πραγματοποιείται σε συνολικό μήκος γραμμής 500 χιλιομέτρων, με 11 σήραγγες, 59 σταθμούς, 45 γέφυρες και μέγιστη ταχύτητα 90 χιλιόμετρα. Το χαμηλότερο υψόμετρο είναι τα 5 μέτρα στους Μύλους και το υψηλότερο τα 814 μέτρα στη διάβαση Καλογερικού.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, το πρωί της Παρασκευής 15 Μαρτίου, οι εκδρομείς θα συγκεντρωθούν στο σταθμό του προαστιακού "Δουκίσσης Πλακεντίας" και με τον προαστιακό θα πάνε στην Κόρινθο. Το ταξίδι θα ξεκινήσει στις 9.15 το πρωί από την Κόρινθο. Μετά τη διέλευση από τα Δερβενάκια και τις Μυκήνες το τρένο θα πάει στο Ναύπλιο, την πρώτη πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους, όπου θα υπάρχει χρόνος 1,5 ώρας για ξεκούραση και βόλτα. Στάση για  γεύμα θα γίνει στους Μύλους, στα εστιατόρια της περιοχής. Στο πρόγραμμα γίνεται αναφορά στην ιστορικότητα των περιοχών απ' όπου περνάει το τρένο (Ανδρίτσα, Αχλαδόκαμπος) και στη μακρύτερη και ψηλότερη επί ξηράς γέφυρα στην Πελοπόννησο, στον Αχλαδόκαμπο (280 μ. μήκος και 80 μ. ύψος). Στην Τρίπολη θα γίνει μισή ώρα στάση για καφέ. Αργά το απόγευμα στο Ζευγολατιό θα γίνει η τελευταία στάση προς την Καλαμάτα. Εκεί οι εκδρομείς θα έχουν τη δυνατότητα να γευτούν το γνωστό ντόπιο παστέλι και γλυκά του κουταλιού. Στην Καλαμάτα οι εκδρομείς θα διανυκτερεύσουν σε ξενοδοχεία.
Τη 2η ημέρα, το Σάββατο 16 Μαρτίου, οι εκδρομείς είναι ελεύθεροι να γυρίσουν και να γνωρίσουν την Καλαμάτα και να διασκεδάσουν παρακολουθώντας τις αποκριάτικες εκδηλώσεις του δήμου. Εναλλακτικά μπορούν να επισκεφθούν, προαιρετικά, το σπήλαιο Διρού, την Αρεόπολη και τα χωριά της Μεσσηνιακής Μάνης (Καρδαμύλη, Στούπα) ή από την απέναντι πλευρά Κορώνη, Μεθώνη και Πύλο.
Την 3η ημέρα, Κυριακή της Αποκριάς 17 Μαρτίου, στις 9 το πρωί θα αναχωρήσουν με το τρένο από την Καλαμάτα και αφού περάσουν από Δώριο και Κοπανάκι, θα φθάσουν στο Καλό Νερό, όπου προβλέπεται στάση μισής ώρας για καφέ. Στη λιμνοθάλασσα του Καϊάφα με το ομώνυμο πευκοδάσος θα γίνει η επόμενη στάση για μια μικρή περιήγηση και φωτογραφίες. Διασχίζοντας τον Αλφειό ποταμό, περνώντας από την εντυπωσιακή και μακρύτερη γέφυρα του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου, το μεσημέρι το τρένο θα φθάσει στην Ολυμπία. Εκεί θα γίνει η τρίτη διανυκτέρευση, με απόγευμα ελεύθερο για ξεκούραση και βόλτα στο χωριό.
Την 4η ημέρα, την Καθαρά Δευτέρα 18 Μαρτίου, η αναχώρηση προβλέπεται στις 9 το πρωί και ο σιδηροδρομικός γύρος της Πελοποννήσου θα ολοκληρωθεί στις 2.30 το μεσημέρι στην Πάτρα. Εκεί θα υπάρχει χρόνος ελεύθερος για βόλτα και για να γευματίσουν με παραδοσιακά σαρακοστιανά εδέσματα. Στις 16.45 θα αναχωρήσουν με λεωφορείο για το Κιάτο, απ’ όπου θα επιβιβαστούν στον προαστιακό για την επιστροφή στην Αθήνα.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: