ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή, 10 Μαρτίου 2013

Χθεσινό ψωμί ζητούν σε αρτοποιεία της Τριφυλίας-Άνεργοι και ζευγάρια τα θύματα της κρίσης

ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ να ανταποκριθούν σε βασικές τους ανάγκες αλλοδαποί αλλά κυρίως οι οικογένειες λόγω της οικονομικής κρίσης περιορίζοντας ακόμα και το ψωμί αλλά και τα καθημερινά τους έξοδα μετά τη μείωση μισθών με τις τιμές να παραμένουν στα ύψη. Ακόμα και η έξοδος για καφέ έχει περιοριστεί ενώ εκτός από τους πολίτες Ε.Ε. που ζουν στη Κυπαρισσία, σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι άνεργοι κάθε ηλικίας αναζητώντας φθηνά καθημερινά είδη.
Η Γεωργία Ασημακοπούλου μητέρα ενός παιδιού μας δήλωσε ότι είναι άνεργη η ίδια όπως και η σύζυγός της μεγαλώνοντας ένα πανέμορφο τρίχρονο κοριτσάκι. Παρά το γεγονός ότι το ζευγάρι είχε
κάποτε δουλειά με πλούσιο βιογραφικό σήμερα ευτυχώς που έχουν ελάχιστους πόρους από αγροτικά είδη στο χωριό του άντρα της. Αλλιώς αν ζούσαν σε μεγάλη πόλη δεν θα τα κατάφερναν. Προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η ανεργία αγγίζει ιδίως ζευγάρια αλλά και νέους κάθε ηλικίας.

ΧΘΕΣΙΝΟ ΨΩΜΙ ΖΗΤΟΥΝ ΣΤΑ ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΑ
Μάλιστα αυτές τις ημέρες διαπιστώσαμε σε αρτοποιεία της περιοχής ότι αλλοδαποί πολίτες προμηθεύονται ακόμα και χθεσινό ψωμί όπως και ορισμένοι άνεργοι που κατοικούν στο τόπο μας, αλλά μας προκάλεσε έκπληξη ότι υπάρχουν πολίτες που ζητούν ακόμα και ένα τέταρτο ψωμί για να περάσουν. Στο αρτοποιείο 'Σουσάμι άνοιξε' στη περιοχή των Δικαστηρίων είδαμε την ιδιοκτήτρια να μην πετά αρτοποιήματα- τυρόπιτες, κρουασάν της ημέρας, αλλά να τα διανέμει αργά το βράδυ σε οικογένειες που έχουν ανάγκη όταν υπάρχει φυσικά το περίσσευμα. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλα αρτοποιεία όπου οι ποσότητες έχουν περιοριστεί.
Το ψωμί περιορίστηκε σε ποσότητες μας δήλωνε η κα Χρύσα Δρούλια σε ποσοστό μέχρι 30% η οποία πουλά το Ψωμί Αλληλεγγύης που βγάζει ο φούρνος προς 1 ευρώ το κιλό ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, ενώ πουλά γάλα ενός λίτρου με 1 ευρώ παρότι η εμπορική του αξία είναι πάνω από 1,50 ευρώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΜΑΝΤΡΑ (ΦΩΤΟ)

Ολοκληρώθηκε εχθές η μάντρα κ η τοποθέτηση του προστατευτικού σύρματος στον προαύλιο χώρο του παιδότοπου μας.