ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Έρχεται η πρώτη «υποθαλάσσια λιμουζίνα»

Καλλιτεχνική απεικόνιση του μικρού υποβρυχίου C-Explorer 5. Μπορεί να φιλοξενεί πέντε επιβάτες και να καταδύεται σε βάθος 300 μέτρων.
Θα κοστίζει ανάλογα με τον εξοπλισμό κοντά στα δύο εκατομμύρια ευρώ, όμως η εμπειρία που θα
προσφέρει είναι ανεκτίμητη. Το μικρό υποβρύχιο που κατασκεύασε μία δανέζικη εταιρεία, μπορεί να χωρέσει πέντε ανθρώπους και να καταδυθεί σε βάθος μέχρι 300 μέτρα, αποκαλύπτοντας εικόνες του βυθού που μόνο τα μεγάλα βαθυσκάφη μπορούν να αντικρίζουν.

Το C-Explorer 5, χαρακτηρίζεται από τους μηχανικούς της U Boat Worx ως η πρώτη «υποθαλάσσια λιμουζίνα». Έχει μήκος λίγο μεγαλύτερο από πέντε μέτρα και πλάτος 3,5 μέτρα. Το πλεονέκτημα όμως του μικρού υποβρυχίου είναι ότι διαθέτει έναν διάφανο σφαιρικό θάλαμο από ακρυλικό υλικό που επιτρέπει στους επιβάτες να βλέπουν προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.

Η υποθαλάσσια λιμουζίνα αντί για υγρά καύσιμα, κινείται με μπαταρία που της χαρίζει αυτονομία από 8 έως 16 ώρες. Μέσα στο θάλαμο, ο κυβερνήτης και οι τέσσερις επιβάτες δεν αισθάνονται καθόλου την πίεση του νερού, ακόμη και αν φθάσουν στα 300 μέτρα όπου κυριαρχεί το απόλυτο σκοτάδι.

Ο θάλαμος είναι ρυθμισμένος ώστε να υπάρχει πίεση αέρα μίας ατμόσφαιρας, όπως και στην επιφάνεια του εδάφους. Η ροή οξυγόνου είναι συνεχής και μάλιστα υπάρχει αυτονομία αέρα στο θάλαμο για 96 ώρες. Η ταχύτητα του υποβρυχίου είναι τρεις κόμβοι και διαθέτει πολλαπλά συστήματα ασφαλείας.

ΑΠΟ http://www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με άτομα του χωριού μας.