ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Ανέβηκε η θάλασσα στο δρόμο του Καλού Νερού!

Στον παραλιακό δρόμο βγήκε για ακόμη μια φορά η θάλασσα στο Καλό Νερό προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη διάβρωση και εξαφανίζοντας τμήματα της αμμώδους παραλίας. 

Οι ισχυροί κυματισμοί έφτασαν μέχρι τις ξύλινες κατασκευές δημιουργώντας προβλήματα, ενώ βόρεια του χωριού όλος ο παραλιακός δρόμος γέμισε με φερτά υλικά από την θάλασσα.

Στην περιοχή βρέθηκαν χθες ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας, ο αντιδήμαρχος Γιάννης Φιλντίσης, ο προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου και φορείς της περιοχής. Ολοι επισήμαναν την ανάγκη υλοποίησης του έργου αντιδιαβρωτικής προστασίας, ενώ διαφωνία για το ποιος έχει το έργο -που
δείχνει και την σύγχυση που υπάρχει σε επίπεδο δήμου-  υπήρξε μεταξύ δημάρχου και αντιδημάρχου, με τον πρώτο να υποστηρίζει ότι την ευθύνη του έργου έχει η Περιφέρεια και τον δεύτερο ο δήμος, αλλά και οι δύο να συμφωνούν πως για όλα φταίει ο Σύλλογος "Αρχέλων".

Ο δήμαρχος Κώστας Κόλλιας αναφερόμενος στα προβλήματα σημείωσε μεταξύ άλλων: 
«Όσον αφορά το έργο της αντιδιαβρωτικής προστασίας, εμείς το στηρίζουμε από την αρχή, ήρθησαν όσες δυσκολίες υπήρχαν περί ασυμβίβαστου διαφόρων έργων. Το έχουμε πει χίλιες φορές, όλοι έχουμε οικολογική συνείδηση, αλλά δεν μπορείς στο όνομα μιας προχωρημένης και εξωπραγματικής αντίληψης περί οικολογίας να στερείται η περιοχή των αναγκαίων υποδομών. Δεν μπορεί κανείς να στερήσει στους πολίτες του Καλού Νερού αυτό το έργο που έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια και δεν ολοκληρώνεται για διάφορους λόγους και πάντως όχι εξαιτίας του δήμου, να βαλτώνει γιατί κάποιοι έχουν μια διαφορετική αντίληψη».

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Γιάννης Φιλντίσης επισήμανε: «Παρακολουθούμε την καταστροφή του Καλού Νερού, δυστυχώς συνεχίζεται και θα γίνει τελεία καταστροφή αν δεν αδειοδοτηθεί το έργο της αντιδιαβρωτικής προστασίας. Αυτό το έργο πρέπει να γίνει και οι οποιοιδήποτε προστάτες της περιοχής να εκφράζουν τις απόψεις, αλλά δεν μπορεί να είναι τόσο καταλυτικά αρνητικοί. Οχι μόνο θα βοηθήσει τις χελώνες, αλλά θα κάνει προσάμμωση στην ακτή, θα φέρει άμμο, θα βγαίνουν οι χελώνες και θα μπορούν να αποθέτουν τα αυγά τους. Το ΥΠΕΚΑ ζήτησε από το Λιμεναρχείο Πύλου να εκφραστούν για την αναγκαιότητα του έργου κι ενώ όλοι οι φορείς απάντησαν συναινετικά, ο "Αρχέλων" απάντησε αρνητικότατα με κάποιες αιτιάσεις που δεν στέκουν».

Ο πρόεδρος της ΤΚ Καλού Νερού Σπύρος Παπαηλίου τόνισε: 
«Η αντιδιαβρωτική προστασία είναι αναγκαίο έργο. Γραφειοκρατικά θέματα και αντιρρήσεις από κάποιους συλλόγους πρέπει να τα εξετάσουμε και να δούμε τι γίνεται».

Από την πλευρά του Συλλόγου για την Προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου ο  Ναπολέων Βασιλειάδης επισήμανε ότι η περιοχή χρήζει αντιδιαβρωτικής προστασίας, καθώς αυτός ο δρόμος είναι ο πνεύμονας της ευρύτερης περιοχής.

Το μέλος του ΤΣ Καλού Νερού Γιάννης Αναγνωστόπουλος σημείωσε: 
«Η αντιδιαβρωτική προστασία είναι έργο απαραίτητο που πρέπει να γίνει, διαφορετικά όλοι οι επαγγελματίες πρέπει να φύγουν αφού δεν θα υπάρχει τουρισμός».

ΠΗΓΗ Κώστας Μπούρας - ελευθερία
ΑΠΟ http://filiatranet.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: